Index Vakbarát Hírportál

Tilos a kijárás Olaszországban, négy tartományt teljesen lezárnak

2020. november 5., csütörtök 08:29

Este tíz órától reggel ötig nemzeti kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt péntektől, valamint Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta és Calabria tartományt lezárják. Ebben a négy régióban napközben sem engedélyezett a lakhelyek elhagyása 

–  jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerda este.

Az országot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járványterjedés súlyossága és a kórházak terheltsége szerint. Giuseppe Conte kijelentette, nem vezettek be zöld területet, mivel az ország egyetlenegy része sem mentes a Covid–19 betegség veszélyétől.

A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják, és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Az ehhez szükséges engedélyt a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, a tavasszal már bevált gyakorlat szerint.

Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva, köztük a gyógyszertárak, dohányüzletek, újságosstandok, tisztítók, valamint a fodrászatok. Az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át.

Minden nem professzionális sporttevékenység tiltott, az egyéni szabadtéri mozgás is csak a lakhely közvetlen közelében engedélyezett. A lezárt éttermek és bárok este tíz óráig elvitelre működhetnek.

AZ INTÉZKEDÉSEK DECEMBER 3-IG ÉRVÉNYESEK.

A tartományok osztályázásáról a járványgörbe alakulása szerint az egészségügyi tárca dönt kéthetente.

Országos érvényű intézkedésnek számít az este tíz órától reggel ötig érvényes kijárási tilalom, az üzletközpontok hétvégi és ünnepnapi lezárása, a mozik és színházak után a múzeumok és kiállítások leállítása, a tömegközlekedés kihasználtságának ötvenszázalékosra való csökkentése, az uszodák és edzőtermek lezárása. Giuseppe Conte kormányfő bejelentését múlt péntek óta várta Olaszország. Több napon át folyt a vita a kormány és a tartományok között, mivel egyetlen térség sem akart vörös zónába kerülni.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a zárásoknak nincsen alternatívájuk. Közölte:

Ez az egyetlen mód, hogy nyugodt karácsonyt tudjunk biztosítani. Ha az intézkedések eredményeképp 14 napig javul a helyzet, akkor csökkentjük a korlátozásokat.

Az olaszországi járványügyi rendelkezésekhez igazodva mától újra bezár a Sixtus-kápolnát is magába foglaló Vatikáni Múzeum, amely már a járvány első hulláma idején is zárva tartott csaknem három hónapig.

A múzeummal együtt bezár a látogatók előtt a Szent Péter székesegyház alatti nekropolisz (Szent Péter sírja) és a Castel Gandolfó-i pápai nyaraló is. A látogatási tilalom egyelőre december 3-ig marad érvényben.

Rovatok