Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia átáll digitális oktatásra, az óvodákat bezárják

2020. november 5., csütörtök 21:34

Az oktatási intézmények, az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével már október 19-től távoktatásra álltak át. Simona Kustec oktatási miniszter csütörtökön elmondta, a ljubljanai kormány döntése szerint a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenki számára online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak. Csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát.

Ales Hojs belügyminiszter bejelentette, hogy egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok.

Szlovéniában marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhely-elhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. A kormány – járványügyi adatok tükrében – hetente vizsgálja felül az intézkedéseket és dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

Eközben Ljubljanában erőszakba torkollott a kormány és általa hozott intézkedések elleni tüntetés – közölte a szlovén hírügynökség (STA). A magukat Anonymous Slovenijanak nevező csoport tagjai petárdákat és köveket dobáltak a rendőrök felé. A rendőrség vízágyút vetett be a tiltakozók ellen, és néhány tüntetőt le is tartóztatott.

A kétmilliós lakosú Szlovéniában napról napra nő a fertőzöttek száma. 

Rovatok