Index Vakbarát Hírportál

A WHO tart a nyércekben felfedezett koronavírustól

2020. november 6., péntek 22:04

Ahogy arról az Index beszámolt, Dániában a nyércállományban felfedezték a koronavírus egy mutálódott fajtátáját, ezért nemcsak szigorító intézkedéseket rendeltek el, de megkezdik a nyercek tömeges irtását is, tizenhétmillió példánnyal fognak végezni. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a dániai események miatt újra megvizsgálja a globális biobiztonsági intézkedéseket, mivel álláspontjuk szerint a járvány elleni vakcina hatékonyságát is újra kell gondolni a négylábúaknál talált mutáció miatt – olvasható a CNBC portálján. 

A WHO aggódik, mert a nyércek az emberektől kapták el a vírust, majd bennük mutálódott, és az állatokról az emberekre ismét átterjedhet az új változat, ami komoly kockázatokat vet fel. Az egészségügyi szervezet szakértője, Maria Van Kerkhove hangsúlyozta, hogy a mutációkra különösen figyelni kell, mert az új vírusok tulajdonságai, viselkedése merőben más lehet az eddig ismert, vizsgált, tanulmányozott koronavírusétól.

Lehet, hogy a hamarosan megjelenő vakcina már nem lesz hatásos a nyércekben kifejlődött vírus ellen. A dán események hatással voltak más országokra is, így a világ számos országában működő nyérctelepeken elkezdik vizsgáni az állatokat. 

Rovatok