Index Vakbarát Hírportál

Bostoni szakértő: A belháború lesz az érdekes

2020. november 7., szombat 18:14 | aznap frissítve

Hiába nyeri meg az elnökválasztást Joe Biden, az amerikai társadalom romokban hever – így foglalható össze a Bostonban élő magyar közgazdász, Felcsuti Balázs véleménye az Egyesült Államokban uralkodó közhangulatról. Felcsuti az Indexnek elmondta, most már nem a szavazás végeredménye, hanem a jogi, politikai belháború az érdekes.

Ha egy republikánus szavazó egész nap a Fox News előtt ül, hallgatva, hogy a demokraták épp elcsalják a szavazást, ezt is fogja gondolni

– mondta az Indexnek Felcsuti Balázs, Bostonban élő magyar közgazdász. A jobboldali hírcsatornából szerinte ömlenek az összeesküvés-elméletek, amelyektől a republikánus politikusok többsége nem határolódik el. Ezért aztán tarol a táboron belül Donald Trump narratívája a választások legitimitásáról. A republikánusok jogi lépéseikkel elmennek a falig, a kommunikációjukban pedig nem ismernek határt.

Az események arra mutatnak, hogy egy ponton túl ez már nem matematikai, hanem jogi vita lesz. A republikánusok obstruálták a választásokat, a kezdetektől megkérdőjelezték a Bidennek kedvező levélszavazatok hitelességét. Ez politikai szempontból logikus lépés: a jobboldal szavazótábora évtizedek óta zsugorodik. Az elmúlt harminc évben George W. Bush volt az egyetlen republikánus, aki 2004-ben darabszámra több leadott szavazatot kapott ellenfelénél.

– mondta Felcsuti.

Ezért a republikánusok a feszültség fokozásában érdekeltek, ami különösen a Trump-kormány alatt, a párt kommunikációjában látványossá. Ezen egy komoly vereség változtatott volna, egy olyan visszajelzés a társadalomtól, amely szerint a konfliktust tüzelő kommunikációra az amerikai nép nem vevő. 

Csakhogy nem ez történt. Biden nem nyert nagy fölénnyel Trump felett, várhatóan a szenátusban is republikánus többség marad, számos keményvonalas republikánus vezetőt újraválasztottak. Hetvenmillió ember szavazott most Trumpra

– mondta. 

Míg a feltüzelt Trump-szavazók egy-egy városban már fegyverekkel vonultak a szavazóhelyiségekhez, a demokraták sem kiegyensúlyozottak. 

A demokraták négy éve szenvednek. Frusztrálta a táborukat, hogy négy éve Trump kevesebb szavazattal nyerte a választást, mint Hillary Clinton. 

A következő egyik nagy kérdés az lesz: mit lép az utca népe, ki milyen tömegeket, szervezeteket mozgósít, lesznek-e összecsapások. 

(Borítókép: Eduardo Munoz / Reuters)

Rovatok