Index Vakbarát Hírportál

Vészjóslóan magasan a halálozások száma Csehországban

2020. november 7., szombat 14:15

Pénteken 196-an haltak meg a Covid–19-betegség szövődményeiben, ezzel a március elején kirobbant koronavírus-járvány áldozatainak száma 4526-ra emelkedett Csehországban – adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma a honlapján. A tízmillió lakosú országban az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 169 367. Kórházi kezelésre 8276 ember szorul, közülük 1180 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. 

A kórházak intenzív osztályai, amelyek a koronavírus eseteket is kezelik, nagy nyomás alatt dolgoznak, rendkívüli módon le vannak terhelve, de továbbra is képesek új páciensek felvételére Vladimír Černý, az intenzív kórházi kezelések országos koordinátora szerint. A szakember úgy gondolja, hogy egyelőre bevált és jól működik az a rendszer, hogy a megtelt kórházak a körzetileg hozzájuk tartozó súlyos betegeket automatikusan átirányítják a kevésbé leterhelt kórházakba. A cseh kórházak jelenleg 2100 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, ezek negyven százaléka még szabad. A szláv ország az elmúlt napokban külföldről, elsősorban az európai uniós partnereiktől, például Magyarországról több mint félezer lélegeztetőgépet kapott ajándékba, illetve kölcsönbe.

Ahogy arról az Index is beszámolt korábban Csehországban jelenleg november 20-ig szükségállapot van érvényben, amely számos korlátozást jelent a kereskedelemben, a vendéglátásban és az oktatásban, sőt a sportrendezvényekre is kiterjed, illetve hasonlóan Magyarországhoz, este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma miatt – hagyhatják el lakhelyüket. 

Rovatok