Index Vakbarát Hírportál

Így üdvözölték a nemzetközi lapok Biden győzelmét

2020. november 8., vasárnap 17:51

Az amerikai lapok nem tudnak egyelőre többet hozzátenni

A New York Times visszafogott, tárgyilagos szalagcímmel köszöntette olvasóit vasárnap. 

„Biden megverte Trumpot” – olvasható a nyomtatott lap első oldalán, azzal az alcímmel, hogy „a versenynek végre vége a rekord választási részvétel után”, és „vége a kaotikus hivatali időnek a hivatalban lévő ritkaságszámba menő vereségével”. A lap főbb írásai Biden politikai útjáról, Kamala Harris alelnök megválasztásának történelmi jelentőségéről és arról szólnak, hogy a régi típusú, egyezkedő politikus, Biden a politikailag szétzilált Washington örököse. 

A Washington Post „Biden legyőzte Trumpot” fejcímmel indított reggel, az alcímben pedig azzal, hogy a megválasztott elnök Harrisszel a jobbján újraépítette a „kék falat”, azaz megnyerték azokat az államokat, amelyekről a demokraták 2016-ig biztosra vették, hogy mindig számíthatnak a szavazataikra. Utalva a megválasztott elnök esti beszédére az alcímben hozzáteszik: itt az ideje a gyógyulásnak Amerikában. A lapban egyebek közt ugyancsak arról értekeznek, hogy Trump nem fogja egykönnyen elismerni vereségét, jogi csatározásra lehet számítani. Az alábbi posztban azt mutatják be, hogyan készült a vasárnapi lap. 

Az Egyesült Államok nyugati partjának legnagyobb városában a Los Angeles Times szerényen azzal a főcímmel várta olvasóit, hogy „Biden nyert”, alatta pedig ugyancsak Harris jelentőségéről emlékeznek meg. 

Európában van hozzáfűznivalójuk

Míg a brit The Observer egy karórareklámmal vetekedő címlappal készült, 

a Times vasárnapi kiadása némi fricskát is belecsempészett a szalagcímbe. Utalva Biden gúnynevére, a Sleepy Joe-ra (Álmos Joe), melyet Trump adott a megválasztott elnöknek, a címlapon az olvasható: „Álmos Joe felébresztette Amerikát”.

Ennél jóval keményebben fogalmaz a Daily Star pletykalap vasárnapi kiadása. „Vén fing nyert választást”, mely alatt az olvasható: „Vagy 74, vagy 77 éves. Vagy őrült, vagy szenilis. De jelenleg lehet, hogy ideje lesz egy kicsit alukálnia.” 

A Bild című lap Trumppal a címlapon azzal jellemezte a választás kimenetelét, hogy „Méltóság nélküli távozás”. A Süddeutsche Zeitung pedig úgy fogalmazott a címlapon, hogy „Micsoda szabadság, micsoda megkönnyebbülés”. 

A Frankfurter Allgemeine internetes felületén nem habozott hideg vizet zúdítani a győzelmi mámorban ünneplőkre. A szalagcímben figyelmeztet: „Hiába vesztett: a trumpizmus tovább él”. A német lap szerint az, amit Donald Trump meghonosított Washingtonban, így vagy úgy, de hatással lesz az amerikai politika jövőjére. 

A Der Spiegel rajzzal kedveskedett olvasóinak, jóllehet, még szombaton. Egy korábbi számra utalva, melynek címlapján Trump lefejezte a Szabadság-szobrot, Biden most visszahelyezi helyére a szoborfőt.

A Le Monde szerint Biden győzelmével fellélegezhet Európa. Mindazonáltal az európaiaknak folytatniuk kell saját stratégiai, gazdasági és katonai érdekeik érvényesítésének lassú folyamatát, hiába kerül a Fehér Házba a transzatlanti párbeszédben gyakorlott elnök. Biden érkezése ráadásul Emmanuel Macron francia elnöknek sem feltétlenül kedvez, meglehet, hogy vissza kell vennie a világvezetői szerepéből, mozgástere csökkenni fog a liberális demokráciák együttműködésének keretében. 

A Le Figaro a nagy amerikai lapokhoz hasonlóan Kamala Harris jelentőségét emelte ki, aki „úttörő” a Fehér Házban. 

Brazília egyik legnagyobb lapja, a Folha de São Paulo Trump vereségén felbuzdulva éles kritikát fogalmazott meg Jair Bolsonaro brazil államfővel szemben. „Trump veresége büntetésül szolgál a civilizáció elleni támadásokért, és lecke Bolsonarónak” – írja a lap, hozzátéve: „Brazília vezetői ragadják meg ez idők szellemiségét, vagy hulljanak el, mint Trump, aki túl későn tette ezt.” 

A spanyol El Mundo a demokrata győzelmet a Trump-féle populizmussal való szakításnak, Harrist pedig a megújulás jelképének minősítette. 

A Dagens Nyheter egy mosolygós Bidennel a címlapon köszöntette olvasóit vasárnap. Mindazonáltal a demokrata politikus győzelmét „keserédesnek” nevezte, mivel komoly kihívásokkal néz szembe a kormányzás az ország egyesítése, a koronavírus-járvány és a gazdaság terén. A lap szerint az Egyesült Államokban a visszaállás az úgynevezett normalitásra szinte „lehetetlen küldetés”.

A Svenska Dagbladet pedig arra a veszélyre figyelmeztet, hogy amerikaiak milliói adhatnak igazat Trump retorikájának, mely szerint a választást elcsalták tőle. „A választásnak vége, de a konfliktus folytatódik” – olvasható a szalagcímben. 

A skót Ayrshire Daily News úgy emlékezett meg Trump választási vereségéről, hogy „A Dél-Ayrshire golfklub tulajdonosa elvesztette a 2020-as elnökválasztást”. Trumpnak, aki a szombatot a golfklubjában töltötte Virginiában, a skóciai Ayrshire-ben is van egy golfklubja.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Jim Bourg / Reuters) 

Rovatok