Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában szombaton 8172 fertőzöttet találtak

2020. november 8., vasárnap 13:17

8172 fertőzöttet találtak Szlovákiában az országos tesztelés második körének első napján, miután több mint 1,2 millió tesztet elvégeztek – írja az Új Szó Jaroslav Naď védelmi miniszter bejelentése alapján. 

A tárcavezető szerint 

 a tesztek 0,63 százaléka lett pozitív. 

Vasárnap is folytatódik az országos akció, a tesztelőállomások egészen este 8-ig nyitva tartanak. Dunaszerdahelyen gyors ütemben zajlik a polgárok vizsgálata, Révkomáromban (Komárno) azonban hosszú sor alakult ki a helyszínen. 

Igor Matovič miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az antigénes tesztekkel, majd a fertőzöttek karanténba küldésével körülbelül 55 százalékkal csökkenthető a fertőzöttek száma a társadalomban.

A miniszterelnök szerint Szlovákiában mintegy

1,9 millió személyt tesztelnek le összesen a hétvégén.

Matovič a pozitív eredményt produkáló személyeket arra kérte, hogy telefonálják körbe azon ismerőseiket, akikkel az utóbbi időben találkoztak, és jelezzék nekik azt, hogy fertőzöttek. Ugyanakkor a negatívra tesztelteket is arra kérte, hogy továbbra is legyenek óvatosak, hogy ne kapják el a fertőzést. 

A kormányfő hozzátette: a tesztelést megismételhetik azokban a régiókban, ahol magasabb lesz a fertőzöttek aránya. Matovič továbbá arról is beszélt, hogy a következő két-három hét teszteredményei befolyásolhatják azt, hogy milyen további intézkedésekre lesz szükség a járvány terjedése ellen télen. 

(Borítókép: Tesztelőállomás Kassán 2020. november 1-jén. Fotó: Zuzana Gogova / Getty Images)

Rovatok