Index Vakbarát Hírportál

Muszlim csoportokra csaptak le osztrák kommandósok

2020. november 9., hétfő 09:21

Rajtaütést hajtottak végre az osztrák hatóságok hétfő kora reggel olyan emberek és egyesületek ellen, amelyek állítólag támogatták a Muszlim Testvériség nevű iszlamista csoportot és a Hamász palesztin mozgalmat – közölte az MTI a grazi ügyészségre hivatkozva.

A „Ramszesz-hadművelet” keretében az osztrák hatóságok mintegy 60 lakást, házat, üzletet és egyesületi helyiséget kutattak át egy időben Ausztria négy különböző tartományában – Stájerországban, Karintiában, Alsó-Auszriában és Bécsben.

Az akció eredményeként

harminc embert vettek végül őrizetbe. 

A hatóságok közlése szerint a rajtaütésekre több mint egy éve készültek, és nem állnak összefüggésben a múlt heti bécsi terrortámadással.

A Kurier.at szerint az osztrák belügyminiszter az eset kapcsán tett bejelentésében úgy fogalmazott: az akció célpontjai olyanok voltak, akik terrorszervezeteket segítettek. Őket terrorizmus támogatásával, államellenes bűncselekményekkel , illetve pénzmosással gyanúsítják.

Ezek ellen a bűnöző, radikális és szélsőséges szervezetek ellen a legkeményebb eszközökkel fogunk fellépni

– nyilatkozta a miniszter. 

Susanne Raab integrációs miniszter a rendőrségi akcióval kapcsolatban kiadott közleményében kiemelte: az Ausztriába bevándorló külföldiek integrációja szempontjából is veszélyes, ha a politikai iszlám befolyása a Muszlim Testvériséghez hasonló szervezeteken keresztül egészen Ausztriáig elér. A miniszter olyan "államellenes összefonódásokra" utalt, amelyek "ki akarják használni és belülről igyekeznek megváltoztatni" Ausztria demokratikus berendezkedését.

A grazi ügyészség közleményében hangsúlyozta: az akciók nem az iszlám vagy a muszlim vallásúak ellen irányultak, a Muszlim Testvériséget nem vallási szervezetnek, hanem vallási hátterű, politikai szélsőségnek tekintik. 

Kifejtették továbbá, hogy azért vették célba a világszerte aktív Muszlim Testvériség feltételezett tagjait és támogatóit, mert ez egy radikális iszlamista, erőteljesen zsidóellenes szervezet, amelynek fő célja, hogy az iszlám jogrenden alapuló iszlám államot hozzanak létre a világon mindenhol.

Hozzátették: az eddigi nyomozás alapján látható, hogy a Muszlim Testvériség konkrét kapcsolatokat tart fenn terrorcsoportokkal és szoros ideológiai és pénzügyi kapcsolatokat ápol a szíriai és iraki polgárháborúkban aktív radikális iszlamista csoportokkal.

Rovatok