Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ szakértője bírálja a román kormány járványkezelését

2020. november 9., hétfő 23:45

Cseke Attila volt egészségügyi miniszter a maszol.ro-nak elmondta, hány területen hibázott az Orban-kormány. Hétfőtől ugyanis újabb járványellenes korlátozások léptek hatályba Romániában. A volt miniszter azonban már azt is vitatható eljárásnak tartja, hogy a kormány úgy teremtett jogalapot az intézkedések bevezetésére, hogy sürgősségi rendelettel módosította a veszélyhelyzetet szabályozó törvényt. Szerinte azért volt szükség újabb korlátozásokra, mert az Orban-kabinet már korábban is egy sor elhibázott döntést hozott.

Ilyen például, hogy az RMDSZ már júniusban kérte a miniszterelnöktől, ne az egész országot érintő intézkedéseket hozzon, hanem utalja át a helyi önkormányzatok hatáskörébe a döntéshozatalt az esetleges korlátozásokról, figyelembe véve a településenként eltérő járványviszonyokat. Ezt akkor a kormány azzal érvelve utasította vissza, hogy a koronavírussal kapcsolatos statisztikákat nem helyi, hanem megyei, illetve országos szinten vezetik.

Ez az érv már akkor is abszurdum volt, mert a fertőzöttek lakcíme ismert. Ha már júniusban az önkormányzatokra bízták volna a döntést, nem jutunk idáig. Most ősszel a kormány inkább már csak a felelősséget próbálta a helyi önkormányzatokra hárítani a hatáskörök átruházásával

– véli a szenátusi frakcióvezető.

Cseke Attila az iskolákkal kapcsolatban is lesújtó kritikát fogalmazott meg:

Míg az európai országok többségében a nagy fertőzésszámok ellenére nyitva maradtak az iskolák, nálunk bezártak. Erre azért magyarázatot kellene adnia a kormánynak, mert a gyermekfelügyeletet megoldani képtelen családok ezt elvárják tőle.

Ezen felül az alacsony tesztelési számokkal kapcsolatban és az intenzív osztályok ágyainak pontos leterheltségével kapcsolatban is kritizálta a román kormányt.

Végezetül hozzátette, hogy a járványhelyzet ugyan egész Európában súlyos, és egyetlen kormány sem tudott ellene az utóbbi hetekben hatékonyan, megnyugtató módon fellépni. Ám Romániában az Orban-kabinet következetlen döntései, az ellentmondásos kommunikációja megtépázta a lakosság maradék hitelét az állami intézményekben, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Rovatok