Index Vakbarát Hírportál

OrbánLabz: miben puhább és miben keményebb Ausztria?

2020. november 9., hétfő 21:45

Ha tényleg az osztrák példát követi a kormány, valószínűleg nincs még vége a korlátozásoknak. Bécs a múlt héten vezetett be újabb intézkedéseket, ám egyelőre nem javul a helyzet. Mit vettünk át eddig nyugati szomszédunktól, és miket tartogathat számunkra Orbán Viktor laboratóriuma?

Szigorúan a számokból kiindulva egyáltalán nem biztos, hogy Magyarország számára Ausztria a követendő példa. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel közölte: a járvány lefolyása szempontjából Magyarország egy-két héttel követi Ausztriát, ennek megfelelően az osztrák mintához hasonló intézkedéseket vezet be a kormány. 

Bécs múlt hét keddtől szigorított a járványügyi korlátozásokon. A helyi sajtó azóta figyeli a statisztikákat, márpedig egyelőre sem a megbetegedések, sem a halálozások száma nem túl biztató. Az elmúlt hat nap alatt közel 35 ezerrel nőtt a megbetegedések száma, és 1411 ember hunyt el eddig a vírus miatt Ausztriában. 

Persze igazságtalan lenne a járványügyi korlátozások hatásairól ilyen korán ítéletet mondani, az eddigi eredményekkel azonban a bécsi kormány sem elégedett. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton közölte,

HA A SZÁMOK A HÉTEN NEM CSÖKKENNEK DRASZTIKUSAN, ÚJABB SZIGORÍTÁSOK BEVEZETÉSÉRE LESZ SZÜKSÉG.

Anschober beszélt arról is, ha a járványhelyzet nem javul, az osztrák egészségügyi ellátórendszer eléri teljesítőképességének felső határát. Különösen rossz a helyzet Felső-Ausztriában, ahol máris problémát okoz a súlyos tünetekkel kórházba került betegek ellátása. A miniszter ezért a lakosság segítségét kérte: csökkentsék legalább a felére a személyes találkozásaik számát, tartsák meg a kötelező minimális távolságot és különösen ügyeljenek a maszkviselés betartására. Sürgette továbbá a Stopp -Corona-App, a kontaktkutatást támogató alkalmazás használatát.

Az osztrák miniszter már korábban is kérte a lakosságot a szoftver telepítésére. Akkor elmondta, a lakosság 60 százalékának kellene telepítenie az alkalmazást ahhoz, hogy hatékony legyen .

Ki keményített be jobban? 

A magyar kormány számos elemet átemelt az osztrák korlátozásokból. Az osztrák kormány tájékoztatóportálja alapján Ausztriában jelenleg az alábbi korlátozások vannak érvényben:

Támad az ellenzék

Ezeket a szabályokat szigoríthatja az osztrák a kormány, amennyiben nem mutatnak mielőbb látványos javulást a járványügyi statisztikák. A számok mellett a magyar kormánynak a bécsi ellenzékre is érdemes odafigyelnie. A korlátozások bejelentését követően ugyanis azonnal nagy nyomás alá helyezték a kormányt, látványintézkedéseknek nevezve a szabályokat. E narratívát képviseli az SPÖ, az Osztrák Szociáldemokrata Párt is.  

A kormánynak azonnal fel kell hagynia azzal, hogy a járvány elleni válságkezelésben vaktában tüzeljen 

– fogalmazott a hétvégén az SPÖ elnöke, Pamela Rendi-Wagner. Az orvos végzettségű, korábbi egészségügyi miniszter a statisztikákra reagált, elsősorban a hatóságok kontaktkutatását kifogásolva. Mint elmondta, az esetek negyedét sem tudja felgöngyölíteni a szövetségi kormány, innentől kezdve pedig „minden intézkedés csak tűzoltás lehet″.

Rendi-Wagner ezért vizsgálóbizottság felállítását követeli. Mint mondta, egy független, szakmai testületnek kell megítélnie, mennyire hatékonyak a kormány korlátozó intézkedései.

(Borítókép: PCR tesztet végez el egy egészségügyi dolgozó Bécsben 2020. október 30-án. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)

Rovatok