Index Vakbarát Hírportál

Nem gyűlhetnek össze gyalogosan, ezért autós megemlékezést szerveznek a lengyelek

2020. november 9., hétfő 12:07

A lengyel Függetlenség Napjának szervezői bejelentették, hogy autós tüntetéssel fognak megemlékezni, mivel a gyalogos demonstrációt betiltották – írja a Reuters.

Rafal Trzaskowski, Varsó liberális polgármestere arra hivatkozva tagadta meg a rendezvény jóváhagyását, hogy az a járvány miatt

egészségügyi kockázatot jelentene.

Erre reagálva az esemény szervezői arra szólították fel az embereket, hogy autókkal és motorokkal gyülekezzenek Varsó belvárosában a közös megemlékezésre. 

A varsói városháza szóvivője szerint azonban így is illegális lenne megrendezni az eseményt, mivel a szervezőknek már nincs elég idejük arra, hogy engedélyt szerezzenek az önkormányzattól. Hozzátette: minden, a Függetlenség Napjához kötődő esemény megrendezését megtiltották, az emberek legfeljebb egyéni megemlékezéseket tarthatnak. 

Lengyelországban az utóbbi hetekben gyors ütemben terjedt a járvány, és a kormány korábban már rendelkezett arról, hogy nem lehet tömegrendezvényeket tartani. Ennek ellenére a múlt héten számos lengyel városban tömeges demonstrációkat tartottak az abortusz szigorítására vonatkozó törvényjavaslat miatt. 

A november 11-én esedékes Függetlenség Napján tízezres tömegek szoktak Varsó utcáira özönleni.

Rovatok