Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül az orosz kórházakba kerül a koronavírus elleni vakcina

2020. november 9., hétfő 21:45

Ezen a héten kerül először ipari mennyiségben Covid-19 elleni vakcina az orosz kórházakba – közölte Mihail Murasko egészségügyi miniszter az új koronavírusos fertőzés elleni harc koordinációs tanácsának hétfői elnökségi videokonferenciáján. Elmondta, hogy a Generium gyógyszergyár gyártótelepeiről megkezdte a Szputnyik V vakcina szállítását az egészségügyi intézményekbe – adta hírül az MTI.

Ezek az első szállítmányok, amelyek száma gyakorlatilag napról napra növekszik

– állította a miniszter.

Hétfőre újabb rekordot döntve, egy nap alatt csaknem 22 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Oroszországban, ezzel számuk 1 796 132-re emelkedett. Oroszország az ötödik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (10 millió), India (8,5 millió), Brazília (5,7 millió) és az őt most megelőző Franciaország (1,8 millió) mögött.

Murasko szerint az új koronavírusos betegek ápolására alkalmas 260 ezer kórházi ágy 82 százaléka foglalt Oroszországban. Beszámolója szerint a szövetségi egészségügyi központok és az egészségügyi tárca tíz régióba küldött kisegítő erőket a védekezéshez.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője sürgette, hogy egy sor régióban, így Magadan, Arhangelszk, Uljanovszk, Szahalin, Kosztroma, Irkutszk és Penza megyében, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságban, Komiföldön, Hakaszföldön, Ingusföldön és a Bajkálontúli területen, ahol az országos átlagnál gyorsabban terjed a járvány, vezessenek be pótlólagos korlátozásokat. Rámutatott, hogy ezeken a helyeken nem tiltották be a szórakoztató, látványos rendezvényeket, és nem korlátozták a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek mozgását.

Moszkvában sajtóértesülések szerint a polgármesteri hivatal fontolóra vette az éjszakai szórakozóhelyek bezárását és a klubkoncertek felfüggesztését. Moszkva megyében a tervek szerint a fővároshoz hasonlóan felfüggesztik a 65 évnél idősebbeknek utazási kedvezményt biztosító szociális kártyát. Szentpéterváron hétfőtől az üzemi étkezdék kivételével bezártak a büféudvarok, és tilos zárt helyen tömegrendezvényt tartani.

Az állami szolgáltatások honlapján egy olyan szolgáltatás indult, amely révén segítséget nyújtanak az egészségügyi dolgozóknak, ha problémák lépnek fel a gyógyszer- és védőeszköz-ellátásban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a járványhelyzetet „aggasztónak” nevezte, de azt mondta, egyelőre irányított helyi intézkedéseket vezetnek be a leginkább túlterhelt régiók megsegítése érdekében. Emlékeztetett, hogy a védekezésben nem minden ország választja a totális karantént, mert „soknak közülük megvan a kellő potenciálja ahhoz, hogy elkerülje a gazdaság teljes leállását”.

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be Facebookon vezetett karanténnaplójában, hogy konstruktív egyeztetések zajlottak az Orosz Egészségügyi Minisztériummal és az Orosz Közvetlen Befektetési Alappal. Kiemelte, hogy a konkrét kutatási és gyártási paraméterektől függ az esetleges magyarországi gyártás megindítása és kapacitása.

Mint közölte, a döntésekhez szükséges szakmai anyagokat az orosz fél rövidesen rendelkezésre bocsátja.

Rovatok