Index Vakbarát Hírportál

Átalakította Putyin a kormányt

2020. november 9., hétfő 12:23 | aznap frissítve

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfőhelyettesek számát. A megüresedő posztokra jelölt személyek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök már a parlament alsóháza elé terjesztette – írta az MTI moszkvai tudósítója. 

Az energetikai tárcát 2012 óta vezető és az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás kidolgozásában kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak lehet a tizedik miniszterelnök-helyettes. Eddigi tisztségét Nyikolaj Sulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro Nyrt. vezérigazgatója veheti át.

A kormányalakítás rendjéről rendelkező új törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket. A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a Covid–19-járvány elleni védekezés kötötte le.

Rovatok