Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a török pénzügyminiszter

2020. november 9., hétfő 09:33

Benyújtotta lemondását Berat Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan török elnök veje, aki eddig a pénzügyi tárcát vitte – írja az MTI. 

Csaknem öt éven át miniszterként szolgáltam, de egészségügyi problémáim miatt úgy döntöttem, hogy tevékenységemet ebben a tisztségben nem tudom folytatni"

– írta Instagram-oldalán közzétett közleményében a 42 éves Albayrak.

2015-ben került az energetikai minisztérium élére, majd Erdoğan 2018-as újraválasztását követően átvette a pénzügyi tárca irányítását. Minisztersége alatt Törökország egyszerre két nehéz gazdasági kihívással is kénytelen volt szembesülni: a munkanélküliség magas szintjével és a két számjegyű inflációval.

Az ország jelenleg is súlyos gazdasági válsággal küzd, ugyanis a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem egyharmadát.

Pénteken újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben: egy amerikai dollár 8,52 török lírát ért. Az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek.

A török államfő a hétvégén mentette fel tisztségéből a központi bank elnökét. A jegybank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig a török elnöki hivatalban foglalkozott költségvetési ügyekkel, korábban pedig, 2015 és 2018 között, pénzügyminiszter volt.

Rovatok