Index Vakbarát Hírportál

Kitört a polgárháború Etiópiában

2020. november 10., kedd 10:15

Marsai Viktor Afrika-szakértő mandiner.hu-n megjelent cikke szerint az eddig is forrongó Etiópiában a kormány légi csapása átlépte azt a pontot, ahol már nyílt konfliktusba fordult át az eddigi politikai szembenállás. A szakértő azt írja:

A Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök háborút indított a korábban hatalmon lévő tigrinyák ellen, az etióp légierő a szimpatizánsaikat bombázza. Egy konszolidálódó, emelkedő korszak ért hirtelen véget az ősi afrikai országban, miközben több millió középosztálybeli fontolgatja az emigrációt.

Az óriási politikai feszültséget az okozta, hogy az 1991 és 2018 között Etiópiát irányító, tigrinya etnikai alapokon álló párt, a TPLF nem könnyen engedte el a hatalmát, és az elmúlt években különféle etnikai és politikai konfliktusok szításával folyamatosan ásta alá Abij Ahmed és az új vezetés pozícióit, azonban a Nobel-békedíjat kapott új miniszterelnök nem hátrálhatott tovább.

A felkelésellenes műveletek klasszikus körbezárását alkalmazva az etióp szövetségi hadsereg, az ENDF szisztematikusan körbezárta a régiót, leállította a légi közlekedést, illetve elvágta az internet- és telekommunikációs szolgáltatásokat. Így az elmúlt napokban nagyon kevés információ látott napvilágot arról, mi is zajlik Észak-Etiópiában.

Az etióp légierő bombázta a TPLF szimpatizánsait, a kormányerők oldalán működő kórházak pedig már százas nagyságrendben fogadtak sebesült katonákat. Úgy tűnik, az ENDF még nem nyomult be mélyen tigráji területre, hanem a nagyszabású offenzíva előtti erőgyűjtés, átcsoportosítás, illetve felderítés folyik, egy dolog azonban biztos: kitört a polgárháború, és zajlanak a harci cselekmények, amelyekben mindkét fél nehézfegyvereket vetett be.

A korábban Afrika mintaállamának számító Etiópiát megrázó erőszak miatt milliók kelhetnek útra, tovább fokozva a sokat szenvedett kontinens bajait.

Rovatok