Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen új transzatlanti partnerségre szólította fel az Egyesült Államokat

2020. november 10., kedd 19:40

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden közzétett Twitter-üzenetében új, átfogó transzatlanti partnerség, új globális szövetség kialakítására szólította fel az Egyesült Államokat – írja az MTI.

Von der Leyen az uniós tagországok nagyköveteinek videókonferenciája előtt közzétett üzenetében az EU és az Egyesült Államok együttműködésének konkrét példái között a koronavírus-járvány leküzdését, a klímavédelmet, valamint a nemzetközi szervezetek, például az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) megerősítését és megreformálását nevezte meg.

Ezek azok a kulcsfontosságú területek, ahol Európa átveheti a vezetést, és új pozitív menetrendet állíthat össze az Egyesült Államokkal. Nemzetközi rendszereink túl sok éven át voltak fogságban, eljött az ideje, hogy ezt az irányt megfordítsuk

- fogalmazott Von der Leyen. A bizottsági elnök fontosnak nevezte a többoldalú megállapodások újjáélesztését és új közös szabályok létrehozását, egyebek mellett a digitális világot érintően. Véleménye szerint az online platformokra vonatkozó előírások kiterjesztése lehet csak eredményes a gyűlölet- és a terrorista propaganda elleni küzdelemben. 

Von der Leyen már a választások véghajrájában is az Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta

Rovatok