Index Vakbarát Hírportál

A vendéglátóhelyeken és az edzőtermekben terjedt a legjobban a koronavírus az USA-ban

2020. november 11., szerda 20:24

A közösségi helyek, ezek közül is kiemelten az éttermek, a kávézók, az edzőtermek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések mintegy nyolcvan százalékáért a járvány első hónapjaiban az Egyesült Államokban több neves egyetem és tudományos kutatással foglalkozó cég szakembereinek elemzése szerint - olvasható a Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

A neves Stanford és a Northwestern egyetemek, illetve a Microsoft Research és a Chan Zuckerberg Biohub kutatói tíz amerikai nagyváros mintegy kilencvennyolc millió lakosának mozgását modellezték a március 1. és május 2. közötti mobiltelefonos adatok alapján. Megállapították, hogy mely helyeket és hányan látogatták, majd kiszámolták, hogy hány ember tartózkodott egy időben négyzetméterenként az adott helyszínen.

Emellett arról is kaptak adatokat, hogy hány fertőzés történhetett az adott helyen, és kimutatták, hogy csupán egy kicsiny számú úgynevezett szuperterjesztő hely a felelős a fertőzések többségéért - olvasható a LiveScience tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az éttermek messze a legkockázatosabb helyek, négyszer olyan kockázatosak, mint az edzőtermek és a kávézók, amelyeket a szállodák követnek az új fertőzések tekintetében

- olvasható a The New York Times című amerikai napilap honlapján, melynek Jure Leskovecet, a Stanford Egyetem kutatója nyilatkozott.

Az úgynevezett szuperterjesztő helyek veszélye, hogy több ember tartózkodik ott egyszerre és hosszabb ideig. Olyan megállapításra jutottak a kutatók, hogy ha például a vendéglátóhelyek csak kapacitásuk húsz százalékának a kihasználást engedélyezik, az nyolcvan százalékkal csökkenti a fertőzések számát ezeken a vendéglátóhelyeken, miközben azok vendégeik mintegy hatvan százalékát megőrizhetik.

Közegészségügyi szakemberek megjegyezték, hogy számos új járványgóc az Egyesült Államokban napjainkban kisebb, az emberek otthonaiban tartott összejövetelek nyomán alakul ki.

Rovatok