Index Vakbarát Hírportál

A Nyugat ünnepli Bident, a Kelet inkább hallgat

2020. november 11., szerda 10:42 | aznap frissítve

Miközben Trump nem fogadja el vereségét, már az EU és a NATO vezetői is gratuláltak Bidennek. A keleti világ országai kivárnak.

Az amerikai elnökválasztás üde színfoltja volt a The New York Times egyik tweetje körül kipattant botrány, miután a világlap azt írta: az Egyesült Államok következő vezetőjének személyét a sajtó nevezi meg. A pártatlansággal aligha vádolható Times posztja adta meg a végső döfést a médiaviszonyok miatt alapjáraton frusztrált, a választások miatt pedig kifejezetten ideges amerikai jobboldalnak.

A posztot követően a Fox News jobbioldali hírcsatorna és több, Donald Trumpot támogató blogger és youtuber esett neki a The New York Timesnak, mondván, az elnökválasztás nyerteséről az amerikai szavazók döntenek, végül pedig a kongresszus, nem pedig a sajtó hirdet eredményt. 

A napilap helyreigazítást közölt, amelyben azt írták:

Töröltük az Egyesült Államok elnökválasztásában a sajtó szerepét tévesen beállító posztunkat. Valójában a sajtó az eredményekről tudósít, és beszámol a győztes személyéről, de nem jelöli azt meg.

Az erős túlzás ellenére, a The New York Times nem járt messze a valóságtól. Ha a sajtónak nincs is jogosítványa megneveznie, kijelölnie az Egyesült Államok elnökét, legitimitásához nagyban hozzájárul.

Ez biztosítja most például Joe Biden számára, hogy bár jelenleg még Donald Trump az elnök, a megválasztott demokrata jelölt máris átadási időszakról beszél, a koronavírus-járvány megfékezésére például munkacsoportot állított fel. De a logika fordítva is igaz: Trump azért vonakodik elismerni vereségét, mert a választások hitelességének megkérdőjelezésével hosszú távon áshatja alá Biden elnökségének legitimitását.

Ebben a kontextusban az is fontos, hogy mely nemzetközi szereplők gratuláltak a hivatalos végeredményt megelőzően a demokraták elnökvárományosának. Különösen gyorsan léptek az európai vezetők.

Biden szombatra gyűjthette be az elégséges, legalább 270 elektori szavazatot ahhoz, hogy megnyerje az elnökválasztást. Alig tizenöt perccel ezután jelentkezett elsőként az ír és a litván kormányfő. Őket követte Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár.

Újdonság, hogy az idei választásokon nemzetközi intézmények vezetői is ünnepelték Biden győzelmét. Nyilvánosan gratulált Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament feje is. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig azt írta:

Nagy nap ez az Egyesült Államok és Európa számára egyaránt.

Szintén üdvözölte Biden megválasztását Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Tweetjéből érződött, a védelmi szövetség vezetője már várja a konfliktusokkal terhes Trump-korszak lezárását. Az elmúlt négy évben állandó téma volt a NATO-tagállamok költségvetési hozzájárulásának kérdése, Trump az Európában állomásozott amerikai erők mennyiségét is csökkentette. Mint Stoltenberg fogalmazott,

Bident a NATO és a transzatlanti kapcsolatok erős támogatójaként ismerem.

Christian Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Kamala Harrist üdvözölte Amerika első női alelnökeként. 

Nem példa nélküli, hogy  a győzelemhez szükséges, 270 elektor megszerzésére reagálnak a nemzetközi vezetők. 2016-ban például Vlagyimir Putyin orosz elnök elsők között gratulált Trumpnak; igaz, őt megelőzően Hillary Clinton  demokrata jelölt már hívta ellenfelét és legyőzőjét.

Beszédes, hogy a nyugati szövetségi renden kívül eső nagyhatalmak nem kapkodnak a gratulációval Biden győzelmének hallatán.

Egyelőre hallgat Putyin, Hszi Csin-ping kínai államfő és Recep Tayyip Erdoğan török elnök is, annak ellenére, hogy Trump elnöksége alatt számos konfliktusuk volt az Egyesült Államokkal. A kampányban elhangzottak alapján azonban ez aligha változik majd: Biden külpolitikai programjában a nyugati értékrend erélyesebb képviseletét ígérte, megpróbálva rálicitálni Trump eddigi kemény lépéseire.

A keleti világra nehezedő, sokatmondó csendet Bill Bishop, washingtoni Kína-szakértő kommentálta egy belső levelezésben. A sinológus szerint Pekingben bizonyára úgy látják, a gratuláció semmit nem adna a padlóra került kétoldalú kapcsolatoknak, ezért ráérnek megvárni a hivatalos végeredményt.

(Borítókép: Joe Biden 2020. november 9-én. Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok