Index Vakbarát Hírportál

Csehország túl lehet a járvány tetőpontján

2020. november 11., szerda 19:56

Csehország a koronavírus-járvány terjedésének legutóbbi adatai szerint nagy valószínűséggel már túl van a csúcson, ezért érdemes mérlegelni az óvintézkedések óvatos és fokozatos enyhítését –mondta Jan Blatny egészségügyi miniszter Prágában. Úgy vélte: mintegy két-három hétig még számolni kell azzal, hogy magas marad a kórházban kezeltek száma, mert az óvintézkedések hatása rendszeresen mintegy kéthetes késéssel mutatkozik csak meg – jelentette a távirati iroda prágai tudósítója. A miniszter megjegyezte: a pozitív tesztek mutatója továbbra is magas, mintegy 27 százalék, de már csökkenő a trend, a múlt héttel összehasonlítva kilenc százalékkal.

A cseh egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány terjedése az utóbbi napokban lassult, míg a kórházban kezeltek száma stagnál. Az utóbbi 24 órában 9016 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami alacsonyabb a korábbi napi átlagnál, és nagyjából 3 ezerrel kevesebb, mint egy hete. A kimutatás szerint 109 ember halt meg a kórban az elmúlt napon. A kórházakban 8059 személyt kezelnek koronavírussal, közülük 1191 állapota súlyos.

Az általános iskolák első és második osztályos tanulói jövő szerdán visszatérnek az iskolapadokba. Az oktatás folyamán szigorú óvintézkedéseket foganatosítanak, és kötelező lesz az arcmaszkok viselése is. Csehországban október első felében zárták be az általános iskolákat. A középiskolák és az egyetemek már október elején áttértek a távoktatásra.

Rovatok