Index Vakbarát Hírportál

Sorban mondanak fel a Pentagon vezetői a miniszter kirúgása után

2020. november 11., szerda 10:59

Donald Trump hétfőn menesztette tisztségéből Mark Esper védelmi miniszert. Döntését a távozó elnök a Twitteren jelentette be. Mark Esper egy évig volt az amerikai védelmi minisztérium vezetője, utódja Christopher C. Miller, aki korábban Országos Terrorelhárítási Központ igazgatója lett.

A bejelentés után a Pentagon további vezetői sorban adták be felmondásukat: James Anderson, a minisztérium politikai tervezésért felelős államtitkára, Joseph Kernan, a minisztérium hírszerzésért felelős államtitkára és Jen Stewart, Esper kabinetfőnöke is elhagyja a Pentagon – írja a The Hill.

James Anderson helyére ideiglenesen Anthony Tatát nevezték ki, aki 2018-ban terroristavezérnek nevezte Barack Obama exelnököt a Twitteren. Joseph Kernan helyére Ezra Cohen-Watnick, Jen Stewartéra pedig Kash Patel kerül. Mindkettőjüket Trump feltétlen híveként ismerik.

Adam Smith, az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságának elnöke bírálta a személyi változásokat mondván, 

ha ez egy olyan trendnek a kezdete, amely szerint az elnök kirúgja a nemzetbiztonsági szakértőket azért, hogy hozzá hűséges személyeket nevezhessen ki, akkor a következő 70 nap hihetetlenül kártékony és veszélyes lesz a lehető legrosszabb módon.

Donald Trump január 20-ig látja el elnöki teendőit. Aznap iktatják be a demokrata Joe Bident a november 3-i elnökválasztás győztesét.

Rovatok