Index Vakbarát Hírportál

Hegyi-Karabah: török–orosz békefelügyelet

2020. november 11., szerda 15:40 | aznap frissítve

Török–orosz központot létesítenek Hegyi-Karabahban. Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában azt mondta: az orosz–azeri–örmény megállapodás nyomán tervezett új központnak köszönhetően véget ér „az azeri föld 28 éve tartó örmény megszállása”. Erdoğan a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja parlamenti frakcióülésén arról beszélt, hogy Törökország a tűzszüneti egyezmény ellenőrzése végett részt vesz Oroszországgal a térségben végrehajtandó közös békefenntartó műveletben – írta a távirati iroda.

A török államfő ismertette: Ankara és Moszkva reggel megállapodást írt alá a török–orosz központról, amelyet a Baku által elfoglalt területen hoznak létre. Hozzáfűzte: ez a központ hozza majd meg valamennyi intézkedést, hogy ne sértsék meg a hegyi-karabahi fegyvernyugvást.

Erdoğan szavainak némileg ellentmond, hogy Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában hangsúlyozta: a háromoldalú megállapodás nem számol török békefenntartók jelenlétével. Hozzátette: külön megállapodás tárgya lesz a tűzszünet megfigyelésére az Azerbajdzsánban, nem pedig Hegyi-Karabah területén létrehozandó központ. A háromoldalú egyezmény értelmében a konfliktus szereplői jelenleg az általuk elfoglalt állásokban maradnak. Jerevánnak ezt követően november 15-ig a kelabdzsari régiót, november 20-ig az agdami régiót és a gazahi régió megszállt területeit, december 1-jéig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia Bakunak, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, öt kilométer szélességű lacsini folyosó kivételével. A bejelentéssel összhangban a Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.  

Rovatok