Index Vakbarát Hírportál

Fájrontot mondott az ellenzék, él a Tejes Tea Szövetség

2020. november 11., szerda 20:14

Lemondott a hongkongi törvényhozás összes demokráciapárti képviselője, órákkal azután, hogy négy ellenzéki törvényhozót menesztettek tisztségükből. Ezzel gyakorlatilag elhaltak a Peking-ellenes hangok.

Ha Peking szempontjából nézzük, egyszerű a dolog: önmagát lőtte lábon a hongkongi ellenzék, amikor távozott a hongkongi törvényhozásból (LegCo), szabad utat adva a Kínai Kommunista Párt akaratérvényesítéséhez. A LegCo-nak 70 képviselője van, és mind a 18 ellenzéki képviselő távozott tisztségéből, miután négyüket menesztették. Salát Gergely Kína-szakértő szerint a pekingi akarat érvényesítői már eddig is többségben voltak a testületben, most pedig már végképp. 

A szóban forgó négy törvényhozó a hivatalos indoklás szerint nem volt eléggé hazafias, így nem tudták megfelelően érvényesíteni az alaptörvényt (a helyi hongkongi minialkotmányt), és hűségesen szolgálni Hongkong különleges közigazgatási területet – indokolta a menesztést Carrie Lam kormányzó. A négy törvényhozó szerint illegálisan, a bíróságot megkerülve, az alaptörvényt megsértve űzték ki őket a testületből.

A döntés a kínai fővárosból jött, a Kínai Népköztársaság Népi Gyűlés állandó bizottságának szerdára megszületett határozata alapján. Ez pedig kimondja, hogy nem foglalhat el tisztséget a LegCo-ban az: 

A határozatot nagy valószínűséggel a hongkongi törvényhozásnak szánták, hiszen a menesztett törvényhozók még a nyáron felhívással éltek külföldi országokhoz, hogy hozzanak szankciókat Hongkonggal és Pekinggel szemben a júliusban életbe lépett, drákói és meglehetősen tágasan értelmezhető nemzetbiztonsági törvény miatt. Az Egyesült Államok ennek eleget is tett. 

Lam szerdai sajtótájékoztatóján amellett, hogy indokolta a törvényhozók menesztését, leszögezte: 

mindenkire, aki a jövőben indulni szándékozik választásokon, vonatkozni fognak a pekingi határozat követelményei. 

Hozzátette: 

a városnak hazafiakból álló testületre van szüksége.

Peking-barát bólogatójánosok 

Az ellenzékiek lemondásával gyakorlatilag nem maradt demokráciapárti, Hongkong autonómiáját követelő képviselő a LegCo-ban, és hosszú ideig bizonyosan nem is lesz.

A négy menesztett képviselőtől vélhetően Peking már jó ideje meg akart szabadulni, egyrészt azért, mert az ellenzék kulcsfigurái voltak. A különleges közigazgatási terület törvényhozási választását eredetileg szeptember elején kellett volna megtartani, de Lam a koronavírus-járvány nyomán rendkívüli állapotot hirdetett, és az ebből következő, kibővült jogköreit felhasználva egy évvel elnapolta a voksolást. 

Most, hogy kisétált az ellenzék, 2021-ig nem is nagyon lesznek ellenhangok a testületben. A  szóban forgó pekingi határozat, amely lényegében törvényi szintre emelkedett, pedig el tudja lehetetleníteni az ellenzéki jelölteket az indulástól.

Mostantól egyszerűen elűznek bárkit, akit politikailag nem megfelelőnek, hazafiatlannak, vagy egyszerűen nem tetszőnek találnak

– mondta Claudia Mo ellenzéki törvényhozó. 

A remény hal meg utoljára

Kwok Kaki, az egyik menesztett politikus a Twitteren búcsúzott a LegCo-tól. Üzenetét azzal zárta, hogy 

A történelem számon fogja kérni a hatalmon lévőket. Amíg csak alapvető értékeinket fontosnak tartjuk, új remény fog felcsillanni.

Salát Gergely szerint globális trend, hogy a mozgalmak az internetre költöznek, manapság sokkal fontosabb, mi látható egy élő közvetítésen, hogyan kommunikálnak az emberek és mi áll egy, nagy népszerűségnek örvendő blogon.

Ezt a Peking-ellenes tüntetések gerincét adó hongkongi fiatalság is kihasználja.

Nem messze Hongkongtól nyár óta zajlanak demokráciapárti tüntetések Thaiföldön, ahol a fiatalság szállt szembe a tekintélyelvű monarchiával, demokratikus reformokat követelve. A thai tüntetők bevallottan a hongkongi tiltakozásokból merítettek inspirációt, illetve onnan lesték el a különböző technikákat.

A hongkongi és a thai mozgalmak pedig egyre szorosabban kötődnek egymáshoz, ami a jelenlegi thaiföldi tüntetéseken a fizikai térben is materializálódik. A thaiok például a Hongkongban „kifejlesztett” tüntetési technikák közül Bruce Lee „legyél víz″ filozófiát alkalmazzák, ami a tüntető tömeg gyors és rugalmas mozgását hivatott szolgálni, szemben a 2014-es megmozdulások statikus, helyfoglaló megközelítésével.

Ez megnehezíti a hatóságoknak az őrizetbevételt és a tömegoszlatást.

Egy másik hongkongi technika a „frontharcosok″ bevetése: önkéntesek néznek farkasszemet a rendőrséggel, hogy rajtuk csattanjon először az ostor, ha erőszakossá válna a megmozdulás, a többség így pedig menedéket tudjon keresni. Emellett a hongkongiak tippeket és trükköket osztanak meg thai szövetségeseikkel a tüntetési stratégiákról, felszereléssel, a könnygáz kezeléséről. 

Tejjel isszák a teát 

A hongkongi-thai együttműködésből internetes szövetség jött létre, amely a Tejes Tea Szövetség (Milk Tea Alliance) nevek kapta, utalva a Délkelet-Ázsiában kedvelt italra. Maga a szövetség egy thai színész Twitter-bejegyzéséből fogant. A színész országnak minősítette Hongkongot, amire rögtön rávetették magukat a kínai internettrollok. Átugorva a kínai nagy tűzfalat, a kínai nacionalisták ellepték közösségi hálókat, mint a Twittert, ahol a thai színész bocsánatkérését és a Kínában népszerű sorozatának a bojkottját követelték. Emellett élesen kritizálták a thai kormányt.

A kínai trollok azonban nem számítottak arra, hogy a kesztyűt demokráciapárti thaiok veszik fel, akik gúnyosan hárították a thai kormányra vonatkozó támadásokat, hiszen maguk sem rajonganak a monarchiáért. Az internetes szitkozódásba idővel beszálltak a hongkongi és tajvani demokráciapártiak is, egységes frontot alakítottak a kínai nacionalisták ellen, létrehozva a Tejes Tea Szövetséget, amely #MilkTeaAlliance alatt terjeszti posztjait a Twitteren. 

A szövetség azóta a hongkongi és a thai ellenzéki aktivisták kölcsönös támogatásának és  demokráciapárti mozgalmak népszerűsítésének platformjává vált. Hongkongban például sokan arra bátorítanak, hogy támogassák a thaiföldi törekvéseket, hiszen a cél ugyanaz. 

 A határokon átívelő internetes szövetség arról szól, hogy különböző helyeken hasonló problémákkal szembesülnek emberek, a céljaik pedig ugyanazok 

– nyilatkozta a szerveződésben aktív szerepet betöltő Joshua Wong hongkongi aktivista a BBC-nek. Az internetes mozgalomban résztvevők például napi feladatokat kapnak: tüntetésekkel kapcsolatos posztokat kell megosztaniuk, hogy emeljék azoknak láthatóságát, minél több emberhez eljusson.

A Quartz szerint ez egyfajta „tüntetés csereberében” nyilvánul meg, azaz a két ország mozgalmai egymás ügyét népszerűsítik. A hongkongiak thai posztokat osztanak meg és fordítva, hogy egymást segítsék a hongkongi nemzetbiztonsági és a thai felségsértési törvény megkerülésében. 

A Tejes Tea Szövetség olyan technikákat alkalmaz, ami új típusú, globális ellenállási mozgalmak alapját képezhetik.

Legalábbis amíg ezt a kínai és a thai hatóságok engedik.

Kerülgetni lehet a törvényeket, de...

Salát Gergely rámutat: a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt lehet annyira tágasan értelmezni, hogy akár az internetes tevékenységet is büntetni lehessen vele. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény ugyanis tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást. Egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A Tejes Tea Szövetség tevékenysége bőven megfelel a törvényben leírtaknak.  

Hasonló a helyzet Thaiföldön is a felségsértési törvénnyel. Mint ahogy arról korábban is írtunk, a jogszabály alapján a király, a monarchia és őfelsége kormányának bírálásáért hosszas börtönbüntetés járhat. A közösségi hálókon tett megjegyzések is idetartoznak. A thai hatalomnak még ott van az úgynevezett zendülési törvény is a tarsolyában, amit bármikor alkalmazhat a tüntetőkkel szemben.

Mivel az internetes szövetség jelenleg demokráciapárti tüntetések és mozgalmak támogatására, népszerűsítésére összpontosít, mi történik, ha az említett drákói törvények hatására leállnak az utcai tiltakozások?

Mi lesz, ha szétverik, bebörtönzik a thai aktivistákat?

Mi történik, ha tömegesen ítélnek el hongkongi aktivistákat zendülésért?

Egyelőre az internetes mozgalom egymás támogatásáról szól, de életben maradása a kínai és a thai hatóságok fellépésén múlik.  

(Borítókép: Pándemokratikus törvényhozók, köztük Wu Chi-Wai, Claudia Mo és Lam Cheuk-ting bejelentették, hogy lemondanak a Törvényhozó Tanácsról, miután Alvin Yeung Ngok-kiu, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung és Dennis Kwok kizárásra került, amikor Kína új határozatot hozott Hongkongban 2020. november 11-én. Fotó: Tyrone Siu / Reuters)

Rovatok