Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába

2020. november 11., szerda 05:53

Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába – jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt kedden a delaware-i Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Biden bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített tiszteletet. Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. „Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli” – fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző „Amerika az első” irányra. Szerinte a beszélgetőpartnerei „elragadtatással fogadták”, amit mondott nekik.

Biden kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné „újradinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat”, mégpedig a NATO és az Európai Unió révén. Az egyik újságíró azt feszegette, ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, amire a megválasztott elnök azt felelte: „Elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé.”

A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette, zavarba ejtőnek tartja, hogy Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek nincs különösebb hatása a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték az átvételi folyamatot, és ezt – mint fogalmazott – semmi nem állíthatja le.

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Trump és Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

(Borítókép: Joe Biden 2020. november 10-én. Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok