Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus a szomszédos országokban: egyre rosszabb a helyzet Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában

2020. november 11., szerda 15:07

Újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány, a koronavírus-járvány terjedésével indokolva a lépést. Míg Szlovéniában a szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, Romániában pedig csak szerdán már több mint kétszáz, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Alább az összefoglalónk szerdai jelentések alapján. 

Románia

Szerdán már több mint kétszáz, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), de Klaus Iohannis államfő szerint a bukaresti hatóságok egyelőre nem számolnak azzal, hogy a karácsonyi ünnepek időszakában teljes vesztegzár alá vonják az országot.

Az országban hétfőtől léptették életbe az – iskolák, beltéri vásárok, vendéglők bezárásával, magánrendezvények betiltásával, éjszakai kijárási tilalommal és kötelező maszkviseléssel járó – újabb szigorításokat, amelyeket részleges karanténként értelmezett a román média. Az államfő szerint két-három héten belül remélhető eredmény az újabb szigorításoktól, amelyek a lakosság egészségének védelmét, az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő rendkívüli nyomás enyhítését célozzák – írja az MTI, hozzátéve:

Romániában az utóbbi 24 órában újabb csaknem tízezer fertőzést diagnosztizáltak, ami csaknem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A szerdai összesítésben szereplő 203 haláleset 75 százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot.

A koronavírusos betegeknek elkülönített kórházak intenzív osztályain a telítettség országos szinten a 90 százalékot közelíti. 

Szlovénia

A szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Szlovéniában – írja az MTI a kabinet szerdai közleményére hivatkozva. Mint írják, a kormánytagok között nincs egyetértés arról, tovább kell-e szigorítani a korlátozásokon vagy elegendőek a már meglévőek. A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon vagy meghosszabbítja őket.

Szlovéniában jelenleg tilos a hat főnél nagyobb csoportosulás, valamint – néhány kivétellel – nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, továbbá a fodrász- és szépségszalonok. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, az oktatási intézmények pedig távoktatásra álltak át. Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint

az elmúlt 24 órában 2217-tel 48 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 40 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 645-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1171-en vannak kórházban, közülük 193-at ápolnak intenzív osztályon.

Horvátország

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt

2597 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 72 840-et. Az elmúlt napon újabb 28 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 893-ra emelkedett. Kórházban 1545 beteget ápolnak, közülük 178-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

Szlovákia 

Szlovákiában újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány. A vészhelyzet így egyelőre december végéig marad hatályban. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek. Vészhelyzet idején az állam a leginkább szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában

kedden mintegy 13 ezer PCR-teszt elvégzése alapján 2058 személynél regisztrálták a Covid-19 betegség kórokozóját.

Szlovákiában a fertőzés tavaszi megjelenése óta eddig mintegy 79 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét PCR-teszttel, az aktív esetek száma jelenleg 55 ezer, közülük mintegy másfélezer személyt kezelnek kórházban. Hivatalos források 414 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 24-gyel emelkedett.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók szállítanak egy beteget Szlovéniában. Fotó: Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok