Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák kormány preventív őrizetben tartaná a potenciális terroristákat

2020. november 11., szerda 17:38

Az osztrák kormány preventív fogvatartást tervez alkalmazni azokkal a terrorizmussal vádolt emberekkel szemben, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket – írja az MTI. 

Ha a mentális problémákkal küzdő bűnelkövetőket egy életre bezárhatják, ha veszélyt jelentenek, akkor a veszélyt jelentő terroristákat is élethosszig bezárva lehet tartani

– ezt mondta sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár.

A szövegezésre váró jogszabály tervezetben emellett az is olvasható, hogy a terrorizmus szempontjából kockázatot jelentő egykori elítélteknek

ELEKTRONIKUS NYOMKÖVETŐT KELL HORDANIUK. 

A konzervatív-zöld kormánykoalíció emellett azt is lehetővé kívánja tenni, hogy a hatóságok megfoszthassák osztrák állampolgárságuktól és jogosítványuktól a lehetséges terrorista támadókat.

Létrehoznának egy központi jegyzéket is, amelybe minden imámnak regisztráltatnia kellene magát.

Sebastian Kurz az intézkedések kapcsán leszögezte, hogy

AZ INTÉZKEDÉSCSOMAG NEM AZ ORSZÁGBAN ÉLŐ MINTEGY 700 EZER MUSZLIM ELLEN IRÁNYUL, HANEM CSAK A SZÉLSŐSÉGESEK ELLEN.

Werner Kogler alkancellár pedig arra mutatott rá, hogy a tervezett új törvények a „terror minden formájára” vonatkoznak, ideértve a neonácikat is.

Egyes szakértők az intézkedéseket véleményezve kételyüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy egy határozatlan idejű őrizetben tartásról szóló jogszabály összhangban lenne az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Rovatok