Index Vakbarát Hírportál

92 százalékos az orosz vakcina hatékonysága, Szijjártó Péter is megszólalt a Kreml-közeli tévében

2020. november 11., szerda 14:02

Az Index is megírta, hogy Szijjártó Péter ázsiai útján kapta el a koronavírust, kilenc napja karanténban van és home office-ból dolgozik. A külügyminiszter azóta rendszeresen posztol a Facebook-oldalára. Most egy riportot posztolt a Kreml-közeli Russia Today orosz állami csatorna adásából.

Az interjúban a tárcavezető élőben válaszolt a műsorvezető kérdéseire. Semmi újat nem mond, de a riportból kiderül egy érdekes dolog. Megjelent az orosz oltóanyagról szóló félidős jelentés, miszerint a vakcina hatékonysága 92 százalékos. 

Szijjártó Péter az oltóanyag-előállításról azt mondta, nagyon drukkol minden cégnek és országnak, amely a fejlesztésen dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó. Hozzáfűzte: minden megoldás iránt érdeklődnek. Kiemelte: nem kellene átpolitizálni a vakcinakérdést, most nemzetközi együttműködésre van szükség.

A jelenlegi helyzet egyetlen megoldása az oltóanyag, minden más csak átmeneti megoldás, amely legfeljebb lelassítja a járvány terjedését

– vélekedett. 

Beszélt arról is, hogy pénteken tart majd videókonferenciát Manturov miniszterrel. Akivel nemcsak a vakcina felvásárlásról egyeznek meg, hanem arról is egyeztetnek, hogy lokalizálhatják a gyártást – vagy legalább annak a részét – Magyarországon.

(Borítókép: Egy nővér mutatja be az orosz Sputnik-V nevű koronavírus elleni vakcinát egy tveri klinikán 2020. október 12-én. Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters)

Rovatok