Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió tagjai közösen lépnek fel a terrorizmus ellen

2020. november 12., csütörtök 07:16

Az Európai Bizottság december 9-én terrorizmus elleni cselekvési tervet mutat be, amelynek része a bűnüldöző szervek közötti együttműködés, az információmegosztás, a radikalizálódás megelőzése, a közterek védelme, továbbá az Európán belüli, valamint az unión kívüli országokkal folyó együttműködés - tájékoztatott róla Ylva Johansson uniós belügyi biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán az MTI beszámolója szerint.

Határozott szolidaritást kell mutatnunk minden tagállammal és állampolgáraival, ugyanis egyetlen tagország sem képes önmagában szembeszállni a terrorizmus fenyegetésével

- fogalmazott Johansson, aki szerint Európának meg kell tudnia védeni értékeit.

Ezen felül arról is beszélt uniós belügyi biztos, hogy az uniós bizottság egy, a társadalmi integrációval foglalkozó cselekvési tervet is közzétesz.

Mindenkinek, akinek joga van Európában élni, joga van a társadalom részévé válni és élvezni az alapvető jogokat, ugyanakkor tiszteletben kell tartania az olyan európai értékeket is, mint a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a vallásszabadság elfogadása

- fogalmazott Ylva Johansson.

Ylva Johansson kijelentette, hogy a közelmúltbeli bécsi terrortámadás rávilágított arra, hogy fel kell számolni az illegális fegyvercsempészetet. Meg kell erősíteni a schengeni információs rendszert, amelyben minden ismert külföldi harcost szerepeltetni kell. A tagállamok közötti valós idejű információcserére van szükség, hogy tudni lehessen, ezek a bűnözők mikor lépik át az európai határokat, mikor áll fenn a veszélye annak, hogy illegális fegyvereket csempésznek Európán belül. Emellett az Europol megerősítéséről, az interneten található terrorista tartalmak gyors eltávolításáról és a radikalizálódás megelőzéséről is beszélt. 

Rovatok