Index Vakbarát Hírportál

Megoldják okosba: virágzik a hamisított tesztigazolások feketepiaca

2020. november 12., csütörtök 16:14

Egyre növekszik azon turisták száma, akik hamisított dokumentummal igazolják a negatív teszteredményüket. Olyanok is lebuktak már, akiknek a párizsi reptéren árultak kamu papírt.

Habár a kormányok egyre szigorúbb mozgást korlátozó intézkedésekkel rukkolnak elő világszerte, vannak, akiknek egyszerűen nem fűlik a foguk ezek betartásához. Ők azok, akik fittyet hánynak az új előírásokra, és bármi áron utazni akarnak. Országhatárokon is átkelve.

Mivel az országok többsége negatív koronavírus-teszthez köti a nemzetközi utazást, az eltökélt utazók csaláshoz folyamodnak, ami bővíti a feketegazdaságot. Hisz honnan máshonnan lehetne hamis Covid-teszteredményeket beszerezni, mint ebből a zónából. A travelandleiuse.com összeszedett néhány kirívó esetet.

Az AP adott hírt róla még szeptemberben, hogy a párizsi Charles de Gaulle reptéren 150-300 euró közötti áron kínáltak negatív eredményről szóló igazolást, amelyből az az utas is vásárolt, aki jegyet váltott a Párizs–Adisz Abeba járatra. A nyomozás eredményeként hét embert tartóztattak le múlt héten, egyenként akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak – a 375 ezer eurós bírság mellé.

Angliában is hasítanak a hamis tesztek. Egy blackburni férfi a Lancashire Telegraph tudósítása szerint pusztán a nevet, a születési dátumot és a tesztelés napját írta át egy igazoláson, melyet tüstént használni is tudott. Elmondása szerint ez volt a legcélszerűbb módja, hogy negatív teszt hiányában gyorsan el tudjon utazni Pakisztánba.

Blackburnben egy ilyen hamis igazolást már 50 fontért meg lehet vásárolni a feketepiacon, Branford már drágább, ott 150 fontot is elkérnek érte.

Brazíliában négy helyi lakost tartóztattak le szintén múlt héten, miközben a Fernando de Noronha-szigetcsoportra tartottak. A hatóságok egyszerűen felhívták a labort, mely a papír szerint kiadta a negatív tesztjüket, de kiderült, hogy egyikük nevére sem szólt ilyen dokumentum.

Az utazási társaságok próbálják kiszűrni az ügyeskedőket, a United Airlines és a Cathay Pacific Airways például ráállt a CommonPass applikáció használatára, mely egy központosított egészségügyi adatbázisba befolyó adatok alapján enged valakit felszállni a gépekre.

Rovatok