Index Vakbarát Hírportál

Hova tűnt Kim Dzsongun?

2020. november 12., csütörtök 10:28

Éppen 23 napja nem látták a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt – írja az MTI a dél-koreai országegyesítési minisztérium közlésére hivatkozva. 

Kim Dzsongun legutóbb

október 21-én jelent meg nyilvános eseményen,

akkor egy temetőt keresett fel az ország déli részén található Phenjan tartományban, ahová az 1950–53-as koreai háborúban elesett kínai katonákat hantolták el.

A szöuli országegyesítési minisztérium egyik tisztségviselője mindemellett hozzátette: nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget Kim távollétének, mert hasonló „eltűnésekre" a múltban többször is volt már példa.

Az észak-koreai vezető idén áprilisban húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Akkor azt rebesgették, hogy jelentősen romlott egészségügyi állapota, szívműtéten esett át, sőt már halálhírét is keltették.

Egyesek a koronavírus-járványban vélték megtalálni visszahúzódása okát. Kimet május elején egy műtrágyagyár felavatásán látták újra, aztán megint hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Phenjan egyelőre a november 3-i amerikai elnökválasztásra sem reagált, és nem gratulált Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek.

(Borítókép: Kim Dzsong Un Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Fotó: MTI / EPA / KCNA)

Rovatok