Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a „Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondatot

2020. november 12., csütörtök 22:53

A dél-romániai Dambovita megye választási bizottsága betiltotta a „Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondat használatát, amellyel a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányol országszerte a december 6-i parlamenti választásokra – közölte a Mediafax hírügynökség csütörtökön.

A hírügynökség az USR közleménye alapján arról tájékoztatott, hogy a hatóság lejárató szándékúnak minősítette a párt választási jelmondatát, és betiltotta a használatát.

A Dambovita megyei választási bizottságnál a tavaly őszig kormányon, azóta pedig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete tett panaszt, mivel szerintük – írja az MTI – a szlogen diszkriminál, gyűlöletet szít, és hátrányosan érinti a választásokon induló összes ellenjelöltet. Hivatkozásként a PSD a választási törvény egy cikkét említette, amely tiltja az olyan választási üzeneteket, amelyek fajgyűlölet, zsidóellenességet, idegengyűlöletet vagy bármely más, hátrányos megkülönböztetésen alapuló gyűlölködést gerjesztenek, illetve igazolnak.

Az USR közleménye szerint viszont a jelmondat nem egy embercsoport ellen irányul, hanem egy az alkotmányban és a büntetőjogban is megjelenő értéket, alapelvet hirdet.

Furcsának tartjuk, hogy egy politikai párt – ez esetben a PSD – hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hogy tolvajlás nélküli Romániát akarunk

– kommentálta az ügyet az USR, hozzátéve, hogy fellebbezni fognak a központi választási bizottságnál a Dambovita megyei döntés ellen.

Rovatok