Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy német szélsőjobboldali terrorista szervezet ellen

2020. november 13., péntek 19:08

Németországban pénteken vádat emelt a német szövetségi legfőbb ügyészség egy feltételezetten szélsőjobboldali terrorista csoport ellen. A vádirat szerint mecsetek ellen terveztek merényleteket. A tizenkét vádlott kivétel nélkül férfi és német állampolgár. A szervezet Gruppe S-nek nevezte magát, a tizenkettedik vádlottat pedig a csoport külső támogatásával vádolják.

A vádiratban leírják, hogy a feltételezett terrorista szervezet minél több halálos áldozattal és sérülttel járó terrortámadást akart végrehajtani mecsetek ellen annak céljából, hogy provokálja a szélsőséges iszlamistákat és polgárháborús állapotokat idézzen elő Németországban. A végcél Németország állami és társadalmi rendjéének megbontása, demokratikus berendezkedésének megdöntése volt – írja az MTI.

Februárban csaptak le a Gruppe S-re, a terrorelhárító egységek egyszerre öt tartományban tartottak razziát. A Tagesschau német lap szerint 2019 októbere óta a csoport egyik tagja a rendőrség informátora volt, őt nem tartóztatták le.

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutolsó éves jelentése szerint a német biztonsági szervek által nyilvántartott szélsőjobboldaliak száma a második világháború óta a legmagasabbra emelkedett, számuk meghaladja a 32 ezret. Közülük 13 ezer emberről feltételezik a hatóságok, hogy politikai meggyőződésüket akár erőszakkal is hajlandók lennének érvényre juttatni.

Borítókép: AFP Fotós: Christof Stache

Rovatok