Index Vakbarát Hírportál

A brit miniszterelnök menyasszonya miatt távozott a brexitpártiak két vezéralakja

2020. november 14., szombat 10:30

A brit Daily Mail úgy tudja, hogy Carrie Symonds, Boris Johnson miniszterelnök menyasszonya állhat a miniszterelnök főtanácsadójának és szóvivőjének távozása mögött.

Dominic Cummings tegnap követte néhány nappal korábban lemondott kollégáját, Lee Caint, hozzá hasonlóan végleg kicuccolva a Downing Street 10-ből. A két veterán politikus a brexitről szóló 2016-os népszavazáson az unióból való kilépést támogató Vote Leave kampányban is együtt dolgozott, és mindketten komoly szerepet játszottak Boris Johnson és a konzervatív párt 2019-es választási győzelmében.

A miniszterelnök menyasszonya és hatodik gyermekének anyja viszont, aki 2018-tól egy évig a Konzervatív Párt kommunikációs igazgatójaként dolgozott, a jelek szerint egyre aktívabban alakítja a politikai erőviszonyokat. Sajtóértesülések szerint ő akadályozta meg, hogy előléptessék a volt bulvárújságíró Caint, akinek férje az új kabinetfőnök posztját szánta. Miután ez a terv füstbe ment, a szóvivő lemondott. Erre a hírre valóságos káosz tört ki a brit miniszterelnökségen, többen is azzal fenyegetőztek, hogy vele tartanak. Cummings, aki most követte példáját, a napilap szerint pezsgővel és sörrel ünnepelte távozását.  

Cummings mindazonáltal kitörölhetetlenül rányomta bélyegét a brit politikai életre. Már a Blair-érában biztosította, hogy az Egyesült Királyság ne vezethesse be az eurót, a Business for Sterling kampány sikere után ugyanis a londoni kormány végleg levette a font leváltásának a tervét a napirendről. Legnagyobb bravúrját azonban kétségkívül a brexit győzelmének kiharcolása jelentette, meggyőzte ugyanis David Cameron akkori kormányfőt, hogy zárja ki a frakcióból a kilépést ellenző 21 tory nagyágyút, amivel viszont a kormány elveszítette működőképességét.

A mostani távozási hullámmal megint hasonló helyzet fenyeget, miközben Boris Johnsonnak a brexit utáni időkről szóló szabadkereskedelmi megállapodásra kéne összpontosítania. Vészesen közeleg ugyanis a jövő heti uniós csúcs, ameddig tető alá kellene hozni a megállapodást.

Rovatok