Index Vakbarát Hírportál

Teljesen lezárják Nagyszebent a koronavírus miatt

2020. november 15., vasárnap 06:46

Raed Arafat belügyi államtitkár, a román operatív törzs, a GSC vezető orvosa hétfőtől elrendelte az egyik legfertőzöttebb romániai megyeszékhely, Nagyszeben teljes lezárását. Emellett még az igencsak magas fertőzési adatokat mutató, ugyancsak Szeben megyei Selimbar (magyar nevén Sellenberk) és Cisnadie (Nagydisznód) is csukhatja kapuit. 

A rendelet hétfőn, november 16-án lép életbe, de már a hétvégén kötelezően zárva kell tartani a bevásárlóközpontokat, a Romániában oly népszerű mallokat. Csak alapélelmiszert forgalmazó kisboltok tarthatnak nyitva úgy, hogy egyidejűleg maximum két fő tartózkodhat egy légtérben.

A rendelkezés egyelőre csak két hét karantént ír elő, és:

EZ IDŐ ALATT ESTE NYOLCTÓL KIJÁRÁSI TILALOM IS LESZ.

Közben kiegészítő rendelkezésekkel bővült a rendelet, Raed Arafat hétvégén jelentette be, hogy:

Az államtitkár a román hotnews portálnak azt nyilatkozta, hogy a munkába járást egyelőre nem korlátozzák, az állampolgárok saját felelősségére bízzák az otthon elhagyását, önkormányzati hatáskörbe tartozik ezt szigorítani. Astrid Fodor nagyszebeni polgármester elmondta, hogy megvárja, míg a központi operatív törzs a várossal kapcsolatos rendelkezéseket véglegesíti, és csak utána hívja össze a helyi döntéshozást.

Szeben megye egyébként Románia legfertőzöttebb megyéje, ezer főre vetítve minden tizenegyedik lakója koronavírusos. Ennél magasabb számokat csak a fővárosban, Bukarestben mérnek. A megyében napi 10–15 főre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma, tele van a nagyszebeni halottasház is, annyira, hogy az orvosoknak konténert kellett kérniük. 

Rovatok