Index Vakbarát Hírportál

Moldova nem oroszbarát folytatásra szavazott: Maia Sandu lesz elnök

2020. november 16., hétfő 06:29

A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása alapján Maia Sandu, a volt kormányfő a voksok 57 százalékát kapta. Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Igor Dodonra mintegy 43 százalék szavazott. Maia Sandu a két héttel korábbi első fordulóban is már az élen végzett, így ő lesz első női államfője a Moldovai Köztársaságnak.

A 48 éves politikus köszönetet mondott minden hazai és külföldi szavazónak, amiért a koronavírus-járvány, a visszataszító választási kampány és a sok helyütt nehézségekbe ütköző voksolás ellenére is példátlan számban éltek szavazati jogukkal.

A hivatalban lévő Igor Dodon kijelentette, felkészült a vereségre, mert a moldovai diaszpóra szavazatai egyértelműen befolyásolják a választási eredményt. Sanduhoz hasonlóan ő is nyugalomra intette a híveit.

Oroszország, amely az idén már tiltakozó mozgalmakkal szembesült a befolyási övezetéhez tartozónak tekintett Belaruszban és Kirgizisztánban, a moldovai elnökválasztási kampányban nyíltan a hivatalban lévő Igor Dodont támogatta. Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt a Kremlben, és pénzügyi segítséget ígért Moldovának. Az orosz vezetés emellett azzal vádolta Washingtont, hogy „forradalmi forgatókönyvet” írt novemberre Moldova számára, ahol már korábban is volt példa a választások eredményének kétségbe vonására.

Rovatok