Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb műanyagszemét-kibocsátók nem akarnak új klímaegyezményt

2020. november 16., hétfő 14:02

Miközben egyre többen vannak az olyan ENSZ-tagországok, amelyek támogatják műanyagszemét-krízis elleni küzdelmet, addig a legtöbb egy főre jutó műanyagszemetet kibocsátó két ország: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság még formálisan sem mutatott hajlandóságot a kibocsátás csökkentésére.

Egy tengeri szeméttel és mikroműanyag-szennyezéssel foglalkozó ENSZ-munkacsoport múlt héten tartott egy online konferenciát, ahol a tagországok több mint kétharmada világossá tette, hogy nyitottak egy újabb környezetvédelmi megállapodásra. Az új egyezmény hasonló lenne a párizsi klímaegyezményhez vagy a montreali jegyzőkönyvhöz, ami az ózonréteg pusztulását kívánja megelőzni. 

A két legnagyobb műanyagszemét-kibocsátóként sem az Egyesült Államok, sem az Egyesült Királyság nem akart új klímamegállapodásra.

Az Egyesült Királyságnak, amely éppen elhagyni készül az Európai Uniót, két opciót fontolgat:

Zac Goldsmith, az Egyesült Királyság környezetvédelmi miniszterének döntése hamarosan nyilvános lesz – írja a The Guardian

Az Egyesült Államok eddig ellenezte egy nemzetközi egyezmény létrehozatalát műanyagszemétről. 

Az ENSZ környezetvédelmi csoportosulásának műanyagszennyezés ellen 2017-ben felállított csoportja kijelentette, hogy a jelenlegi nemzetközi jogi szabályozás hatástalan és fragmentált.

HA A JELENLEGI TRENDEK FOLYTATÓDNAK, Az óceánokban úszó szemétszigetek 2040-re a háromszorosukra fognak nőni. Évente 29 millió tonna szemét kerül az óceánokba.

Minden eddigi erőfeszítés arra irányult, hogy az óceánok műanyagtartalmát csak 7 százalékkal csökkentsék. Amikor egy műanyag a vízben van mikroműanyag-darabokra kezd foszlani, amiket aztán a vízi élőlények fogyasztanak el. (Magyarul: az óceánok élővilágára különösen veszélyes a műanyag hulladék.)

Rovatok