Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: a jogállamiság zsarolási eszköz az EU számára

2020. november 17., kedd 17:06

Az Európai Tanács kedden ülésezett, és az Európa-ügyi miniszterek részvételével Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia és Észtország jogállamisági helyzetét vitatta meg. Varga Judit igazságügyi miniszter is felszólalt, aki az Európai Bizottság a kormányzat által kinevezett belga vagy dán médiahatóságok függetlenségével kapcsolatban más standardokat alkalmaz, mint az Országgyűlés által minősített többséggel választott magyar médiatanács esetében, nemcsak a bizottság alkalmaz kettős mércét, hanem a jogállamiság barátai is másképp mérik magukat, mint Magyarország.

Csak akkor érdekes számukra a jogállamiság, ha azt politikai és ideológia zsarolására tudják felhasználni

– mondta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy a bizottság jogállamisági jelentése a Médiapluralizmus Monitor értékelését is csak Magyarország esetében tartotta fontosnak idézni, a belga és dán médiakoncentrációval kapcsolatos aggályokról viszont hallgat.

Továbbá Dániában egyáltalán nem működik bírákból álló és bírák által választott független testület, amely közreműködhetne a bírókiválasztásban és a bíróság igazgatásában, ezt azonban a bizottság jogállamisági jelentése nem tartotta aggályosnak, miközben kritizálta a végrehajtó hatalomtól független Országos Bírói Tanács jogosítványainak vélt hiányosságait Magyarországon.

Rovatok