Index Vakbarát Hírportál

Hiába a tiltás, tüntettek a kormány ellen Pozsonyban

2020. november 17., kedd 21:53

Délután két órakor a „maszkot le, fejet fel” szlogen skandálásával kezdődött a Hodža térre, az elnöki palota elé szervezett kormányellenes tüntetés Pozsonyban. A megmozdulás ráadásul törvényellenes, mivel Szlovákiában veszélyhelyzet van, ezáltal gyülekezési tilalom is érvényes.

A helyszínen a Szovjetunió és Szlovákia zászlaja alatt két óra környékén kétszázan lehettek. A tüntetők a bársonyos forradalmat törvénytelen puccsnak nevezik, Csehszlovákia felbomlását pedig jogellenesnek tartják – írta meg a korkep.sk.

A felvidéki portál helyszíni tudósítója több magyarul beszélő személlyel is találkozott a tömegben. A „maszkot le, fejet fel” szlogen skandálása után, állam- és kormányfőellenes, valamint Sulík-ellenes szlogenek következtek, ezenkívül „hazaárulás” „genocídium”, és „emberellenes bűncselekmények” kifejezéseket is hallani lehet a tömegben.

Az embereken alig volt szájmaszk, pedig eddig Pozsony nagyon jó mutatókat produkált az országos tesztelés során, így a második körös tesztelésre nem is volt szükség.

Szocializmust akarunk, nem kapitalizmust. Maszkot le, fejet fel

 – kiabálták a tüntetők.

A tüntetés politikai része négy órakor kezdődött volna, de a rohamrendőrök meghiúsították az LSNS pódiumának felállítását az elnöki palota előtt. A Hodža tér addigra teljesen megtelt, mintegy két-háromezer ember lehetett a helyszínen.

(Borítókép: Tüntetés Pozsonyban 2020. november 17-én. Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Rovatok