Index Vakbarát Hírportál

Németországban egyelőre nem szigorítanak a járványvédelmen

2020. november 17., kedd 06:31

A várakozások ellenére nem szigorítják tovább a hónap elején a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Németországban – írja az MTI. Az újabb szabályok helyett elsősorban kérésekkel fordultak az emberek felé. 

Angela Merkel kancellár hétfő este a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta:

ő maga újabb szigorításokat is el tudott volna képzelni,

de az ülésen nem ez volt a többségi vélemény.

A kancellár arról számolt be, hogy a tartományi vezetők többsége szerint még egy hétig várni kell az újabb intézkedésekkel. A következő, november 25-i tanácskozáson viszont már egy hosszabb távú, legalább az év végéig kitekintő tervről tárgyalnak majd – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: az eddigi korlátozásokkal sikerült megállítani a fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű emelkedését, de a járvány

még csak tetőzött, és nem kezdett enyhülni.

A kancellár és a  kormányfők ezúttal új szabályok helyett a lakosságnak szóló nyomatékos kéréseket fogalmaztak meg. A közös állásfoglalásban rámutattak arra, hogy

a fertőződések nagy része a magánszférában, családban, baráti körben történik,

azaz olyan területen, amelyen az államnak a legnagyobb visszafogottsággal szabad csak tevékenykednie, és tartózkodnia kell az előírásoktól, a szabályozástól. 

Véleményük szerint emiatt „a járvány jelenlegi szakaszában a folyamatok további alakulása legfőképpen a polgárok magatartásától függ. A közterületre, a gazdaság, a munka és az intézmények világára vonatkozó szabályokon túl is mindenkinek az »abszolút szükséges minimumra« kell szorítania a fertőzésveszéllyel járó érintkezést a háztartásán kívüli emberekkel” – áll a dokumentumban.

A tanácskozás után Michael Müller berlini kormányzó polgármester – a tartományi rangú főváros kormányának vezetője – azt hangsúlyozta, hogy az egyelőre november végéig érvényes korlátozásokkal elért eredmény ugyan jelentős,

„de messze nem elég".

Hozzátette: a helyzet komolyságát mutatja, hogy Berlinben hétfőn először ápoltak több mint ezer embert kórházban koronavírus-fertőzés miatt. 

Markus Söder bajor miniszterelnök úgy nyilatkozott: nemigen reménykedik abban, hogy a hónap végén vissza lehet vonni a járványlassító korlátozásokat. Nem lehet folyton zárlatot elrendelni, majd egy hónap múlva lazítani, és újabb négy hét elteltével elölről kezdeni mindent – mondta a politikus.

A Robert Koch Közegészségügyi Intézet (RKI) kimutatása szerint hétfőn 10 824 új fertőzést regisztráltak. Ez csökkenést jelent az egy nappal korábbi 16 947 esethez képest. 

Rovatok