Index Vakbarát Hírportál

A német államminiszter az uniós vétóról: nem csak megoldás kell, hanem gyors megoldás

2020. november 17., kedd 20:33

Magyarországnak és Lengyelországnak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – szólított fel Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere kedden.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszteri EU-tanács videokonferencia keretében tervezett ülését megelőzően Roth Berlinben azt mondta: ez már nem a vétók, hanem a szolidaritás szellemében való gyors fellépés ideje.

Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével

– fogalmazott Roth.

Az MTI beszámolója szerint Heiko Maas német külügyminiszter keddi nyilatkozatában bizakodásának adott hangot, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Mint közölte, az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket folytat a megoldás érdekében.

Nem csak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog

– állította. Hozzátette ugyanakkor, hogy „nem lenne okos a részéről”, ha elmondaná, mit is gondol valójában a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben nyilatkozva ugyancsak arról beszélt, hogy nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban.

A tagországok uniós nagyköveteinek hétfői tanácskozásán, egyhangúság hiányában, nem született döntés az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról. Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel fogadták el.

A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába a magyar és a lengyel kormány nem egyezett bele.

Véleményük szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz sem.

Tegnap egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata lapunknak úgy nyilatkozott: az EU soros elnöksége politikai állásfoglalásokat kért a tagállamoktól, tesztelve, mennyire elszánt a magyar kormány az EU egész költségvetésének megvétózásában. Kiderült, hogy nagyon elszántak, sőt a lengyel kormány is melléjük állt.

Mindezzel kapcsolatban egyébként a magát konzervatív értelmiséginek valló Király Miklós egyetemi tanár is erősen bírálta a hazai vezetést.

Rovatok