Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus-kereső kutyák gyorsabbak és megbízhatóbbak a teszteknél

2020. november 18., szerda 16:59

A koronavírus-járványban a megelőzés a legfontosabb, ezért az ember ismét a legjobb barátjához fordult segítségért. Több országban is kiképeztek kutyákat a Covid–19 észlelésére. A világon elsőként az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Nemzetközi Repülőtéren (DXB) kezdtek el használni ilyen feladatra betanított ebeket. 

Európában a finnek jártak elöl a példával. Erről az Index is beszámolt korábban, miután a helsinki nemzetközi repülőtéren (Helsinki-Vantaan lentoasema) szeptemberben elkezdtek alkalmazni Covid–19-észlelő kutyákat. Ezek az ebek annyira sikeresek, hogy a finn ország ebtenyésztő szervezete „Hero Dog” címmel tüntette ki őket. Az elismerés hagyományosan  azoknak az ebeknek jár, amelyek egy vagy több emberélet megmentésében segítettek, az egyesület  pedig nem fukarkodott a díjakkal és a „Special Hero Dog” azaz a „Különleges Hős Kutya” címmel is kifejezte nagyrabecsülését a négy szolgálatot teljesítő négylábú, Kossi, Miina, E.T. és Valo munkájáért. 

Ismét megmutatják, hogy a kutyák pótolhatatlanok az emberiség számára

– méltatta őket Harri Lehkonen, az egyesület egyik vezetője.

Ha valaki túlzónak érezné a munkakutyák elismerését, nem árt tudnia, hogy a Helsinki Egyetem professzora, Anna Hielm-Björkman, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos kutatásaiban figyelemreméltó megállapításra jutott a négy Covid–19-észlelő kutya munkáját tanulmányozva. Eszerint 

A kutyák nemcsak hogy gyorsabbak a vírusfelismerésben a teszteknél, de sokkal megbízhatóbbak is. A kutatónő szerint a tünetek megjelenése előtt öt nappal képesek kiszagolni, jelezni a vírust egy emberben, ami azt jelenti, hogy minden szempontból jobbak a PCR-teszteknél. 

A finnországi Covid–19-észlelő kutyákat az országban tevékenykedő Wise Nose nevü szervezet képezte ki. A Wise Nose speciális keresőkutyák tanítására szakosodott (hasonlóan hazai NEO Segítőkutya Egyesülethez, ahol kiképezték az első magyarországi gluténjelző kutyát, Gofree-t is), így többek között daganat, cukorbetegség felismerésére, de különféle rágcsálók és penészgombák jelzésére is oktatnak ebeket. És hogy milyen érzékeny orrokról van szó, annak a szemléltetésére képzeljünk el húsz olimpia versenymedencényi vizet. (Egy olimpiai medence 50x25 méteres és optimálisan három méter mély.) Ebben a vízmennyiségben egy kiképzett keresőkutya gond nélkül megtalál egyetlen csepp feloldott folyadékot. 

Feltehetőleg ennek tudatában is gondolta úgy a finn ebtenyésztő egyesület, hogy az elismerés mellé anyagi támogatást is nyújt a kutyák Covid–19 elleni küzdelmére, és húszezer eurót adott a Helsinki Egyetem állatorvosi karának. A karon a már említett professzor, Anna Hielm-Björkman vezetésével kutatásokat végezne, a többi között azt vizsgálják, hogy egészen pontosan mit is észlelnek a kutyák a mintákban, amikor egy-egy pozitív esetet jeleznek. 

Rovatok