Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a dán miniszter, aki a koronavírus miatt utasított 17 millió nyérc leölésére

2020. november 18., szerda 15:03

Benyújtotta lemondását szerdán Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt – írja az MTI. Kormányzati tisztségemről történő lemondási szándékomról tájékoztattam a miniszterelnököt. Tisztában vagyok azzal, hogy nincs megfelelő támogatottságom a parlamenti pártok körében – írta a tárcavezető a Twitteren.

Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen. Jeg kan konstatere, at der ikke er den fornødne opbakning til mig blandt Folketingets partier. #dkpol

— Mogens Jensen (@MogensJensenS) November 18, 2020

Bölcs dolog Mogens Jensen távozása. Nem volt más kiút – közölte Pia Olsen Dyhr, a dán Szocialista Néppárttal (SF) elnöke. Az SF a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette kisebbségi kormány parlamenti szövetségese. Az ellenzék szintén üdvözölte a politikus lemondását, de Frederiksen felelősségének megállapítását is felvetették az ügyben, független vizsgálatot követelve. Nem Mogens Jensennek kell egyedül viselnie a felelősséget egy olyan döntésért, amely tulajdonképpen a miniszterelnök hivatalában született. Mette Frederiksennek felelősséget kell vállalnia – olvasható Kristian Thulesen Dahl, a jobboldali populista Dán Néppárt elnöke közleményében.

A dánok kormányba vetett bizalma a nyércek kiirtásáról szóló döntés nyomán érezhetően megrendült. Az Aarhus Egyetem felmérése szerint november közepén a megkérdezettek alig több mint fele mondta, hogy bízik a kormányban, míg júliusban ez az arány 75 százalék volt.

Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az bennük. A hatóságok november elején kezdeményezték az állomány kiirtását arra hivatkozva, hogy a megváltozott vírus embereket is képes megfertőzni, és terjedése miatt hatástalanná válhatnak a későbbi vakcinák. Bár a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek kiirtásának engedélyezésére, az ellenzék leszögezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot. Az ellenzéki pártok szerint addig ugyanis nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására.

 A koppenhágai kormány keddi közlése szerint sikerült megszereznie a parlamenti támogatást a nyércek levágásához.

Rovatok