Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália elit alakulatai afgán civileket öltek meg

2020. november 19., csütörtök 09:22

Az ausztrál hadsereg nyilvánosan közölte csütörtökön, hogy elit alakulatainak több katonája összesen 39 civilt gyilkolt meg Afganisztánban – írja a CNN. Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka csütörtökön nyilatkozta, hogy a speciális feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája bizonyítottan gyilkolt meg foglyokat és más civileket a bevetésein.

Ausztrália 2016-ban indított vizsgálatot az elit alakulatok 2005 és 2016 közötti tevékenységének ügyében, miután az afgán médiában olyan vádak kerültek elő, amelyek szerint ausztrál katonák többször is fegyvertelen férfiakat és gyermekeket gyilkoltak meg.

Az ausztrál hadsereg belső ellenőrzése jelentésében megállapította, hogy hiteles információk állnak rendelkezésére a vádakban szereplő mind a 23 incidensről, melyekben 39 embert gyilkolt meg a SASR 25 tagja – nyilatkozta Campbell tábornok. A jelentés szerint a gyilkosságok egyike sem a harc hevében történt vagy olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna. Kiemelte azt is, hogy az ügyben vallomást tett katonák tisztában voltak a háborús joggal és az afganisztáni műveleteikre vonatkozó szabályzattal.

Az elkövető katonák elleni vádemelésekről további nyomozások alapján dönt majd az ausztrál igazságszolgáltatás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a múlt héten figyelmeztette az ausztrál közvéleményt, hogy a jelentés „nehéz és súlyos hírekkel” szolgál majd az ausztráloknak.

Ausztrália 2002-ben csatlakozott az Egyesült Államok szövetségeseként az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez.

Borítókép: Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyvereserők parancsnoka november 19-én sajtótájékoztatót tart az Afganisztánban szolgált ausztrál elit alakulatok háborús bűneiről szóló vizsgálat eredményéről. Fotó: Mick Tsikas / Getty Images

Rovatok