Index Vakbarát Hírportál

A cseh kormányfő szerint korlátozni kell az idegenforgalom támogatását

2020. november 19., csütörtök 18:13

„A külföldi turisták növekvő beáramlására alapozott idegenforgalmi kapacitásaink túl vannak méretezve, és nincs erőnk arra, hogy tartósan életben tartsuk azokat az állami költségvetésből folyósított támogatásokkal. Egész egyszerűen ez így van, így működik a piacgazdaság, mi pedig a piacgazdaságot nem győzhetjük le.

Ebből következik, hogy az állami támogatásokat időben és nagyságban is be kell határolni" 

– jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő a a Mladá Fronta Dnes című lapban, amit az MTI szemlézett. 

A turisták elmaradása a pandémia miatt súlyos veszteségeket okoz a cseh utazási irodák, szállodák, vendéglők mellett az idegenvezetőknek is. Az utazási irodák évi forgalma mintegy 55 milliárd koronát tesz ki, és a szektor több mint 14 ezer embernek ad munkát. 

A regionális fejlesztési minisztérium adatai szerint a hat legnagyobb cseh utazási iroda előlegként mintegy 1,5 milliárd koronát (20,5 milliárd forint) fizetett már ki külföldi ügyfeleinek, s ezeket a pénzeket nehéz lesz visszaszerezni. A minisztérium az idegenforgalom támogatására 0,5 milliárd koronás alapot hozott létre.

Ivan Lackovič, az egyik legnagyobb utazási iroda, a CK Travel Family ügyvezetője szerint

legalább 3,5 milliárd koronás mentőcsomagra lenne szükség. 

Václav Stárek, a csehországi szállodák és vendéglők szövetségének elnöke arról beszélt, becslésük szerint 160 milliárd koronás veszteséget jelent az egyébként évi mintegy 300 milliárdos forgalmat bonyolító ágazatnak a külföldi turisták elmaradása. 

A minisztérium kimutatása szerint az idén már mintegy 100 utazási iroda szüntette be ideiglenesen vagy tartósan működését, számuk 756-ra csökkent. Ágazati becslések szerint a szállásadók és vendéglők harmada is csődbe mehet a járvány miatt. 

Rovatok