Index Vakbarát Hírportál

Felszólították a gazdag országokat, hogy adjanak pénzt a koronavírus elleni küzdelemre

2020. november 19., csütörtök 20:59

A WHO vezetője, az Európai Bizottság elnöke, valamint a norvég kormányfő és a dél-afrikai államfő arra szólították fel a világ 20 leggazdagabb országának vezetőit, hogy segítsenek finanszírozni a koronavírus elleni vakcinák, tesztek, gyógyszerek beszerzését – írja a Reuters.

A G20-nak címzett levélben azt írták, hogy amennyiben a csoport hajlandó segíteni abban, hogy összegyűljön a vírusjárvány elleni nemzetközi program (ACT – Access to COVID-19 Tools) finanszírozásához hiányzó 4,5 milliárd dolláros összeg, akkor

rövid idő alatt számos életet menthetnek meg, segíthetnek megteremteni a pénzügyi alapot a koronavírus ellen küzdelemben szükséges eszközök tömeges beszerezéséhez és szállításához, valamint hozzájárulhat ahhoz, hogy kiutat találjunk a globális gazdasági és humanitárius válságból

– írják. 

Emellett arra szólították fel a világgazdaság nagyjait, hogy az ACT-n kívül más programok finanszírozásával is próbáljanak meg hozzájárulni a járvány elleni küzdelemhez. 

A levelet Cyril Ramaphosa, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, Erna Solberg norvég miniszterelnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke írták alá. 

Az ACT-nek eddig 2 milliárd dollárt sikerült összegyűjtenie erre a célra. Ez meghaladja ugyan előzetes elvárásaikat, a múlt héten azonban azt nyilatkozták, hogy további forrásokra, mintegy 4,5 milliárd dollárra lenne szükségük.

A G20 idei találkozóját Szaúd-Arábia rendezik, az államok vezetői – a járványra való tekintettel – azonban csak virtuálisan fognak egyeztetni. 

Rovatok