Index Vakbarát Hírportál

Újra meghosszabbították a cseh szükségállapotot

2020. november 19., csütörtök 20:08

Éles parlamenti vita után 30 nap helyett végül csak rövidebb időre, december 12-ig hosszabbította meg a cseh törvényhozás alsóháza a járvány hatásait ellensúlyozó gyors intézkedésekre lehetőséget adó szükségállapotot - derült ki az MTI tudósításából. Eredetileg október 5-én rendelték el a rendkívüli jogrendet, amelyet egyszer már meghosszabbítottak november 20-ig.

Ezt további 30 nappal szerette volna megtoldani Andrej Babis kormánya, azonban a képviselőház végül a kabinetet kívülről támogató,  Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának javaslatát támogatta. A 200 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 103 képviselőből 54 kommunista és kormánypárti képviselő szavazta meg azt utóbbi javaslatot.

 "A szükségállapot lehetőséget ad a kormánynak, hogy döntő változást érjen el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben" – jelentette ki Andrej Babis a képviselőházi vitában. A napi fertőzések számának mintegy tíz napja tartó csökkenése a kormányfő szerint azt mutatja, hogy már sikerült bizonyos eredményeket elérni a járvány terjedésének megfékezésében. Babis szerint a helyzet javulása a korlátozó intézkedések következménye. Ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye "most márt minden mögöttünk van".

Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el" 

– hangsúlyozta Babis, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Rovatok