Index Vakbarát Hírportál

Hátrább az agarakkal – javasolja Ludovic Orban Budapestnek és Varsónak

2020. november 19., csütörtök 19:12

A román kormányfő szerint Magyarországnak és Lengyelországnak vissza kell vonulnia az európai uniós költségvetési harcban. Ludovic Orban azt mondja, a helyreállítási terv Magyarország és Lengyelország általi vétózása hátrányosan érinti az egész Európai Uniót — írta a Transindex a francia AFP interjúja alapján, amit a román miniszterelnökkel készített.

Ludovic Orban úgy vélte: minden uniós – köztük valamennyi magyar – állampolgárnak érdeke a helyreállítási terv mielőbbi elfogadása, hiszen ez az európai finanszírozás „a gazdasági talpra állás egyik alappillére”, és bármilyen halasztás hátrányosan befolyásolja a polgárok életminőségét. Orban elutasította a magyar és lengyel érveket, mondván, hogy „a jogállamiság érvényesülése minden adófizetőnek biztosítékot jelent arra, hogy a pénzt korrekten költik el”.

A francia hírügynökség felidézte, hogy korábban Románia is brüsszeli támadások célpontja volt, amikor a 2017 és 2019 között kormányon lévő szociáldemokraták „vitatott” reformot hajtottak végre az igazságszolgáltatás terén. Bukarest álláspontja azonban radikálisan megváltozott a kérdésben 2019 novemberében, amikor a módosításokat ellenző liberális kormány került hatalomra.

(Borítókép: Ludovic Orban 2020. november 19-én. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

Rovatok