Index Vakbarát Hírportál

Soros György: Az orbáni kleptokrácia teljesen kifosztja Magyarországot

2020. november 19., csütörtök 09:40

Az Európai Uniónak szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal – erre a következtetésre jut Soros György a Project Syndicate-en írt új cikkében.

Az amerikai magyar milliárdos azután állt a nyilvánosság elé a felszólítással, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió újabb, hét évre szóló, 1,15 ezer milliárd eurós büdzséjét és a 750 milliárd eurós mentőcsomagját. Bár mindkét ország a legnagyobb haszonélvezője, a kormányuk mégis hajthatatlanul ellenzi a jogállamisági feltételeket, amelyeket az Európai Unió állított [a támogatásokból való részesedésért] az Európai Parlament döntésének nyomán – fejti ki Soros György. Szerinte a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor, illetve Mateusz Morawiecki számára a jogállam nem több, mint egy gyakorlati akadálya a személyes és politikai korrupciónak, a vétót pedig „kétségbeesett szerencsejátéknak” nevezi.

A cikk során példákat hoz arra, hogy Magyarország kormánya hogyan sértette meg a jogállamiságot és a közvagyont:

Orbán hatalmas mennyiségű közpénzt irányított magánalapítványokba, amelyeket közvetve ő irányít. Egy alkotmányos trükk miatt a parlament kétharmadának segítségével lehetne csak visszajuttatni ezeket a pénzeket a magyar emberekhez. [...] Egy csalássorozat keretében az Orbán-közeli cégek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet vásároltak majdnem egy milliárd dollárért, ami súlyosan meghaladja azoknak az egészségügyi dolgozóknak a számát, akik kezelni is tudják azokat. Magyarország fizette a legtöbbet Kínának a lélegeztetőgépekért, egy ponton 50-szer többet, mint Németország. 

Soros György megjegyzi azt is, hogy Orbán Viktornak szinte totális hatalma van a magyar vidék fölött, ahol az ország nagy része él. Nem titok, hogy a választásokat és a vidékre eljutó információkat is kontrollálják – teszi hozzá. 

Soros György szerint megoldást jelenthet az általa felvázolt problémára,

ha közvetlenül a helyi önkormányzatok kapják meg az EU-s támogatásokat Magyarországon,

mivel az önkormányzatokban még mindig működik a demokrácia, nem úgy, mint nemzeti szinten.

Rovatok