Index Vakbarát Hírportál

Hitlert emlegeti Merkel korlátozó intézkedései miatt a német szélsőjobboldali AfD

2020. november 20., péntek 20:40

Forrongnak az indulatok Berlinben, mivel a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat szövetségi szintre terjesztené ki a német kormány – ide tartoznak a kötelező maszkviselésre, a gyülekezésre, az alkoholfogyasztásra, a sportrendezvények tilalmára, valamint az üzletek nyitvatartására vonatkozó korlátozó rendelkezések.

A törvényjavaslat sokak szerint túlságosan nagy hatalmat adna a kormány kezébe, ami veszélyezteti a demokratikus működést, továbbá sérül az emberek szabadságjoga. A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) viszont egyenesen Adolf Hitlert kezdte emlegetni, összefüggésbe hozva a rendelkezést az 1933. évi felhatalmazási törvénnyel – írja a Deutsche Welle.

Bernd Baumann, a párt képviselője a Bundestagban is előállt ezzel az érveléssel, a szociáldemokrata Helge Lindh azonban túlzásnak minősítette az összehasonlítást. 

Ez teljes történelmi vakságról, és a nácizmus relativizálásáról tanúskodik

 – mondta a kormányzó párt képviselője.

Andreas Wirsching, a müncheni Kortárs Történeti Intézet igazgatója ugyancsak nonszensznek minősítette az analógiát. 

A koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások elleni hatalmas tüntetések során csaknem 77 rendőr megsebesült, 365 tüntetőt pedig őrizetbe vettek Berlinben.

Rovatok