Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen reméli, hogy a Biden-kormány visszatér az együttműködéshez

2020. november 20., péntek 17:57

Reméljük, hogy Joe Biden várható elnökségével az Egyesült Államok visszatér a többoldalú együttműködéshez, különösen a koronavírus-járvány és a klímaváltozás elleni küzdelem területén

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a szombati G20-találkozót megelőző sajtótájékoztatón.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Joe Biden vezetésével az Egyesült Államok újra kötelezettséget vállal a párizsi klímaegyezmény mellett, azok után, hogy Donald Trump elnök múlt év novemberében bejelentette kilépési szándékát.

Von der Leyen hangsúlyozta: bízik abban is, hogy az új kormányzat részt vesz a globális egészségbiztonsági fejlesztésben, miután szavai szerint Trump elnök erre sem mutatott túl sok hajlandóságot. Hozzátette: a koronavírus-járványt csakis világméretű együttműködéssel lehet legyőzni, és ennek az összefogásnak az Egészségügyi Világszervezet a sarokköve.

Kitért arra is, hogy november elején 94 magas jövedelmű ország fogott össze, hogy kétmilliárd adag potenciálisan hatékony oltóanyagot, tesztkészleteket és védőfelszereléseket vásároljanak fel és adományozzanak alacsonyabb jövedelmű országok számára. Közölte:

Ennek a piaci értéke közel 43 milliárd amerikai dollár, ami hatalmas összeg, de mégsem túl sok ahhoz képest, amekkora további költségeket a járvány okozhat.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport idei évi videókonferenciájára szombaton kerül sor a szaúd-arábiai elnökség szervezésében.

Rovatok