Index Vakbarát Hírportál

Jön a karácsony, jönnek az enyhítések Franciaországban

2020. november 22., vasárnap 16:06

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént – mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

Az enyhítések három fokozatban a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt és végül 2021. januártól

– mondta a kormányszóvivő.

Megerősítette, hogy a járványhelyzet enyhülése miatt a kereskedelem egy héten belül újraindulhat a karácsonyra való tekintettel, miután a december az egyik legfontosabb időszak árbevétel szempontjából.

A vendéglátó egységek, amelyeket a vírus terjedése szempontjából a legveszélyeztetettebb helyeknek tartanak a hatóságok, még nem nyithatnak ki, és a kijárási korlátozások is egyelőre érvényben maradna – írja az MTI.

A vonatok december 14-től azonban már teljes kapacitással közlekednek, és a jegyek is lefoglalhatók, amiből arra lehet következtetni, hogy ekkortól szűnhet meg a lakhelyelhagyási tilalom.

Emmanuel Macron francia államfő kedd esti televíziós beszédben ismerteti, hogy mely korlátozást mikor lehet megszüntetni.

Az elnök elsősorban a bizonytalanságot szeretné felszámolni, és kiszámíthatóságot akar teremteni a következő hetekre.

Nincs rosszabb a bizonytalanságnál és annál az érzésnél, hogy soha nem lesz vége a kedélytelenségnek

– mondta a lapnak a köztársasági elnök.

  
A kormányszóvivő azt is jelezte, hogy Franciaország három vakcinagyártóval írt alá szerződést, három másikkal is nagyon „előrehaladottak” a tárgyalások, és másokkal is egyeztet, mégpedig „szerződésenként átlagosan 30 millió oltóanyagról”. Az oltás kötelezővé tétele megosztja a francia politikusokat, a szóvivő szerint erről a kérdésről később születhet döntés.

Rovatok